Soare, mare, nisip, canicula… Iata reteta unei vacante perfecte pentru multi dintre dumneavoastra! Si aveti dreptate, pentru ca helioterapia aduce numeroase beneficii sanatatii. Fiti precauti insa: ca orice „medicament”, administrat in exces, soarele poate cauza efecte adverse!
Este cunoscut faptul ca baile de soare sunt recomandate de specialisiti pentru tratarea multor afectiuni, insa pentru obtinerea rezultatelor dorite toti atrag atentia asupra timpului de expunere. Plaja in exces poate determina consecinte nefaste, cum ar fi arsuri, cancer al pielii sau imbatranirea prematura a tegumentului. De aceea, este indicat sa aplicati metodele optime de protectie.
Exista doua tipuri de raze ultraviolete (UV): raze ultraviolete A (UVA) si raze ultraviolete B (UVB). Acestea din urma sunt responsabile de roseata pielii asociata cu arsurile solare. Razele UVA stimuleaza bronzul, insa pot cauza probleme cum sunt periclitarea vederii, mancarimi ale pieii sau reactii alergice.
Cercetarile au demonstrat ca o expunere moderata la soare poate preveni unele boli cronice sau, cateodata, fatale. Drept exemplu pot fi date osteoporoza, hipertensiunea arteriala, diabetul, scleroza multipla, artrita reumatismala, depresia si cancerul colonului, al prostatei sau al sanului.
Beneficiile helioterapiei
Ani de zile ati fost sfatuiti sa evitati soarele pentru a reduce riscul cancerului de piele si chiar sa folositi creme de protectie incusiv pe timpul iernii.
Astazi au fost descoperite probe concrete care demonstreaza ca o expunere moderata va poate proteja de unele boli cronice sau, uneori, fatale, cum sunt osteoporoza, hipertensiunea arteriala, diabetul, scleroza multipla, artrita reumatismala, depresia si cancerul colonului, al prostatei sau al sanului. De asemenea, baile de soare de cel putin patru ori pe saptamana sunt asociate cu scaderea cu 30 – 40% a riscului de cancer al nodulilor limfatici.
Helioterapia, aplicata corect, ajuta si la tratarea multor afectiuni dermatologice precum psoriazisul, acneea sau eczemele. Soarele are un efect de relaxare, creste imunitatea organismului si confera pielii un aspect matasos. Expunerea moderata este cheia si evitarea arsurilor este absolut necesara.
Helioterapia, aplicata corect, ajuta la tratarea multor afectiuni dermatologice precum psoriazisul, acneea sau eczemele. Soarele are un efect de relaxare, creste imunitatea organismului si confera pielii un aspect matasos.
Soarele, un bun medicament
Cura heliomarina aduce beneficii semnificative sanatatii, decenii de cercetari legate de rolul vitaminei D in organism dovedind acest lucru. Principala sursa de asimilare a acestui nutriment esential nu este nici mancarea, nici suplimentele alimentare. Principala sursa este soarele.
Vitamina D este asimilata de tegument cand este expusa razelor ultraviolete B (UVB). Insa cantitatea de vitamina D formata intr-o perioada de timp depinde de tipul pielii: cu cat contine mai multa melanina, cu atat blocheaza mai mult razele ultraviolete. Cu alte cuvinte, cu cat aveti pielea mai inchisa la culoare, cu atat trebuie sa stati mai mult la soare pentru a se forma o cantitate suficienta de vitamina D. Este bine de stiut ca vitamina D este esentiala in formarea si mentinerea sanatatii oaselor. Chiar daca oamenii consuma suficient calciu, nu pot realiza si mentine o masa osoasa daca au deficiente de vitamina D. Unul dintre simptomele deficitului acestui nutriment este durerea si slabiciunea muschilor si a oaselor.
In cazul prostatei, vitamina D este un puternic inhibitor impotriva dezvoltarii celulelor anormale, mecanisme similare fiind descoperite si pentru cancerul la colon sau la san. Totodata, specialistii sustin ca expunerea la UVB scade presiunea sangelui la fel de mult ca si un medicament si imbunatateste capacitatea de pompare a inimi, reducand riscul infarctului miocardic. Dupa cum am mai spus, organismul produce vitamina D cand este expus razelor solare, dar substanta poate fi gasita si in somon, ton, sardine, lapte, oua, ficat, branza si cereale.
Reversul medaliei…
Pe langa disconfortul arsurilor solare, exista si alte probleme cauzate de expunerea prelungita la soare. Acestea variaza de la cancer al pielii la reactii alergice.
Cancerul pielii este de multa vreme asociat cu expunerea la soare. In SUA sunt diagnosticate anual un milion de cazuri, din care 7.300 sunt fatale. Exista o legatura clara intre soare si cancerul de piele. Afectiunea este posibil sa apara la persoanele cu arsuri solare grave la intervale neregulate, cum ar fi in vacante. Daca apar umflaturi anormale, schimbari ale aspectului pielii sau alunite, trebuie sa va prezentati fara intarziere la medic. Cancerul de piele poate fi controlat daca este tratat din vreme. Imbaranirea prematura a pielii – expunerea la soare in mod repetat altereaza fibrele elastine ale pielii si accelereaza procesul de imbatranire. Pielea isi pierde elasticitatea, incepe sa se lase si sa se rideze. Prejudiciul este ireversibil, semnele incepand sa apara pe la 30 de ani la persoanele cu piele deschisa la culoare. Pe langa riduri pot aparea si pete sau o tenta galbuie/gri a tegumentului. Lumina soarelui si reactiile alergice – multe persoane au o sensibilitate la lumina soarelui care poate fi accentuata de anumite produse sau medicamente. De fapt, unele medicamente pot intensifica efectul radiatiilor solare si pot cauza arsuri severe sau eruptii la oamenii care in alte circumstante ar fi rezistenti la arsurile solare severe. Produsele care cresc sensibilitatea la lumina soarelui sunt: agentii antibacterieni ce se gasesc in sapunurile medicinale si preparatele faciale, tratamentele antiacneice, antidepresive, tranchilizante, antibiotice, diuretice si medicamentele impotriva hipertensiunii arteriale. Unele persoane au reactii alergice in mod natural, reactii ce pot fi stimulate de contactul cu anumite plante, parfum, cosmetice, lotiuni de corp sau de bronzat. De obicei, apar pete imediat dupa expunere. Aceste alergii pot fi ameliorate, dar nu eliminate. In fine, expunerea necontrolata poate fi daunatoare persoanelor care sufera de tuberculoza, boli de piele mostenite, probleme metabolice, malnutritie si alcoolism. Vatamarea ochilor – razele ultraviolete pot duce la vatamarea vederii indiferent de culoarea pielii. Cazurile de cataracta cresc in urma expunerii la soare. Arsurile corneei si umflaturile pe suprafata ochiului sunt legate, totodata, de expunerea prelungita.
Peste 5% dintre romani au cancer de piele
In urma unui studiu facut in anul 2006 pe un esantion de 784 de pacienti la nivel national, s-a constatat ca un numar impresionant de 86 de persoane sufera de diferite forme de cancer de piele. De asemenea, 44% dintre persoanele examinate sufera arsuri de la prima expunere la soare, in timp ce 29% „se ard” si se bronzeaza foarte greu.
Pentru 3,06% din pacientii examinati s-a pus diagnosticul de melanom (tumoare maligna a pielii, de origine pigmentara), iar 2,29% din pacienti au fost diagnosticati cu alta forma de cancer cutanat. Toate leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare. Din numarul total al pacientilor examinati, peste 50% dintre ei lucreaza in aer liber fara sa se protejeze utilizand creme fotoprotectoare, palarii sau alte metode. Acest procent este impartit echilibrat intre femei si barbati.
Razele ultraviolete va pot crea probleme nu numai in zilele insorite, dar va pot arde pielea prin haine sau daca stati la umbra. Razele se reflecta in suprafetele luminoase cum este nisipul: va puteti „praji” si daca stati sub umbrela pe plaja.
In siguranta la soare
Potrivit specialistilor, 10 – 15 minute de cura heliomarina de cel putin doua ori pe saptamana, fara crema protectoare, sunt de obicei suficiente pentru a asigura o cantitate suficienta de vitamina D. Insa, timpul recomandat se stabileste cu certitudine in functie de tipul de piele, perioada din an, ora si latitudine. In principiu, este bine sa stati pana pielea devine roz: nu arsa, doar roz. Apoi, daca decideti sa mai stati in aer liber, este indicat sa aplicati mijloace de protectie:
Folositi crema de protectie. Aplicati o crema cu factor de protectie de cel putin 15. La fiecare doua ore sau dupa ce intrati in apa, reaplicati emolientul. Chiar si cremele rezistente la apa pot fi indepartate cand va stergeti, daca transpirati sau daca stati prea mult timp in apa; Nu faceti plaja la mijlocul zilei. Razele solare sunt cele mai puternice in intervalul 10.00 – 16.00. Pe cat posibil limitati expunerea la soare intre aceste ore; Stati la umbra. Umbra este o buna sursa de protectie, dar retineti ca umbrelele sau pomii nu va protejeaza complet. Razele se reflecta in suprafetele luminoase cum este nisipul, va puteti „praji” si daca stati sub umbrela pe plaja; Purtati palarie. O palarie cu boruri largi va protejeaza foarte bine ochii, urechile, fata si ceafa (zone vulnerabile la expunerea prelungita la soare); Acoperiti-va. Daca purtati imbracaminte din bumbac, care sa va acopere complet este o metoda buna sa va protejati pielea de razele UV; Purtati ochelari de soare. Alegeti ochelari care blocheaza 99% din razele ultraviolete. Lentilele polarizate si cele placate cu oglinda nu reduc neaparat absorbtia ultravioletelor, daca nu se specifica acest lucru pe eticheta. In orice caz, orice fel de ochelari de soare ofera ochilor un anumit grad de protectie, insa, pentru o mai buna ingrijire, fiti atenti la specifiicatiile legate de rata ultravioletelor.
Text: Adina Radu
Consultant: Dr. Magda Bistea
Medic specialist medicina de urgenta
Coordonator dosar: Dr. Alin Popescu