Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Soarele – cel mai bun prieten?

25 iulie 2013
Share

Soarele. Prieten sau dusman? Expertii avertizeaza ca expunerea necontrolata si neprotejata la soare ne poate afecta sanatatea si ne poate imbatrani prematur pielea. Si adevarul este ca, pe timp de vara, soarele pare sa ne fie dusman, caci uneori abia mai putem respira, iar activitatile pe care le avem de indeplinit in fiecare zi devin o povara.

 

Ni se atrage atentia in principal asupra melanomului, cea mai grava forma de cancer de piele, insa, in caz ca nu stiati, exista anumite afectiuni ale pielii pentru care expunerea la soare este mai mult decat necesara. Asa ca trebuie sa privim si partea plina a paharului si sa dam o sansa soarelui sa ne demonstreze ca poate fi un prieten de nadejde.

Soarele si psoriazisul

Persoanele care sufera de psoriazis se tem adesea sa se expuna la soare. Cu toate acestea, acest gest poate fi unul foarte benefic. In urma studiilor si analizelor, s-a ajuns la concluzia ca soarele imbunatateste cu 80% aceasta afectiune. Pacientii care nu isi pot petrece vacanta intr-o insula tropicala pot apela la terapia PUVA (fotosenibilizare combinata cu expunerea la razele UV). Un astfel de tratament include mai multe sesiuni, de trei ori pe saptamana, timp de doua luni. Puteti alege totusi sa va expuneti in mod natural la soare. Pentru ca nu se poate aplica insa o crema solara pe plagile provocate de psoriazis, expunerea la soare trebuie sa fie controlata. La inceput nu mai mult de 15 minute pe zi, dupa care se poate ajunge pana la 30 de minute.

 

Dermatita atopica

Dermatita atopica apare in copilarie si dispare de obicei dupa 3-4 ani, insa exista persoane care nici macar la varsta adulta nu scapa de aceasta afectiune. In astfel de cazuri, dermatologii fac apel la fototerapie, pentru a calma puseele. Aproximativ 90% dintre pacienti observa o imbunatatire dupa ce se intorc din vacanta de vara. Acelasi lucru se intampla si in cazul dermatitei seboreice, o afectiune care se manifesta prin aparitia unor scuame albicioase pe tegumentele scalpului, pe frunte, in zona nasului. Afectiunea provoaca mancarimi si este agravata de stres si de frig. In timpul sezonului estival, deoarece soarele are si rol usor antiinflamator, starea se imbunatateste.

 

Efectul dinamic al luminii

Daca nu stiati, in momentul in care lumina soarelui penetreaza ochiul, ea este transformata in semnale electrice ce stimuleaza anumiti neurotransmitatori din creier. Exista si persoane care sunt sensibile la aceasta actiune, tocmai de aceea sufera de depresie sezoniera. Lumina puternica este foarte benefica in ceea ce priveste starea noastra de spirit, moralul, fiind un mediator intre exterior si interiorul organismului. In fiecare dimineata, lumina soarelui semnaleaza inceputul unei noi zile, iar organismul este reprogramat pentru inca 24 de ore. In zilele frumoase, este de ajuns sa iesiti la o plimbare in parc, sa mergeti la plaja pentru a alunga oboseala si plictiseala.

 

Maladii pe care soarele le agraveaza

Herpesul, de exemplu, nu este deloc prieten cu caldura, deoarece soarele poate conduce la aparitia unei explozii solare. Tocmai de aceea trebuie sa va protejati buzele cu un produs special, cu factor de protectie. In cazul acneei, soarele joaca rolul unui “prieten viclean”, pentru ca expunerea la soare poate imbunatati aspectul acneei, dupa care poate aparea o explozie. Lupusul eritematos este agravat, de asemenea, de expunerea la soare.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.