Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Slăbiciunea musculară. Ce afecţiuni poate ascunde?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
26 mai 2022
Share
Slăbiciunea musculară. Ce afecţiuni poate ascunde?

Slăbiciunea musculară reprezintă lipsa de forţă a muşchilor, iar persoanele care se plâng de acest simptom vor avea senzaţia că este nevoie de un efort suplimentar pentru a-şi mişca braţele sau picioarele. Este important să facem diferenţa între slăbiciune musculară şi oboseală. Aceasta din urmă poate rezulta ca urmare a suprasolicitării, insomniei, lipsei de activitate fizică sau chiar a depresiei sau anxietăţii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care combate oboseala, întăreşte rezistenţa organismului şi sprijină procesul de învăţare şi memorare.

Slăbiciunea musculară este un simptom al unei boli, nu o afecţiune de sine stătătoare, iar acest simptom poate fi cauzat de mai multe probleme de sănătate. O primă cauză poate fi îmbătrănirea. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, muşchii noştri îmbătrânesc, iar acest lucru se manifestă prin scăderea numărului de celule şi a calităţii ţesutului muscular (în special de la nivelul muşchilor scheletici), proces denumit sarcopenie. Din păcate, sarcopenia creşte riscul de cădere şi de fracturi, afectează capacitatea de a efectua activităţi de zi cu zi, afectează gradul de mobilitate, scade calitatea vieţii şi creşte riscul de deces. În prezent, tratamentul sarcopeniei este axat pe exerciţii fizice care să sporească forţa musculară.

slăbiciunea musculară, slăbiciune musculară, AVC,

Infecţiile

Diferite infecţii pot cauza miozita (inflamaţia ţesutului muscular), care se manifestă prin slăbiciune musculară şi, în unele cazuri, prin dureri musculare (mialgii). Printre microbii care pot afecta musculatura se numără virusurile gripale, rinovirusurile (care cauzează răceli), HIV-ul, virusul West-Nile, dar şi virusul SARS-CoV-2. Slăbiciunea musculară dată de infecţiile bacteriene sau fungice este mai rar întâlnită.

Accidentul vascular cerebral

Slăbiciunea musculară instalată brusc poate fi un semn de accident vascular cerebral (AVC) şi nu trebuie ignorată. Aproximativ 8 din 10 persoane cu accident vascular cerebral prezintă slăbiciune musculară, de regulă pe o anumită parte a corpului, mai uşoară sau mai severă. Alte semne apărute în cardul unui AVC sunt: ameţeli, confuzie, vedere înceţoşată, dificultăţi la vorbire sau la mers, pierderea echilibrului sau a coordonării.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic; care contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi graşi nesaturaţi şi extracte naturale).

slăbiciunea musculară, slăbiciune musculară, AVC,

Scleroza multiplă

Slăbiciunea musculară poate fi un semn al unei boli autoimune precum scleroza multiplă, în cadrul căreia sistemul imunitar atacă stratul protector de mielină care acoperă fibrele nervoase. Acest lucru va duce la întreruperea comunicării dintre creier şi alte părţi ale corpului, inclusiv muşchii. Vârsta medie de diagnostic pentru scleroza multiplă este de 32 de ani, iar femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbaţii.

Alte afecţiuni

Numeroase alte afecţiuni pot cauza slăbiciune musculară. Printre acestea:

  • bolile tiroidiene: hipo- şi hipertiroidismul;
  • alte boli autoimune: dermatomiozita, polimiozita, polimialgia reumatică, lupusul eritematos sistemic;
  • miastenia gravis;
  • diabetul zaharat;
  • insuficienţa cardiacă;
  • insuficienţa renală, în special în stadiul final (la persoane care urmează tratament cu dializă);
  • distrofiile musculară;
  • deshidratarea sau diareea;
  • consumul de alcool pe termen lung;
  • sarcoidoza;
  • unele tipuri de cancer, dar şi chimioterapia pentru cancer;
  • unele medicamente: amiodarona, colchicina, corticosteroizii, interferonul, antibioticele (penicilina, amoxicilina, ciprofloxacina), antiinflamatoarele nonsteroidiene, statinele.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.