Oamenii de stiinta au identificat o noua cauza a afectiunilor neurologice, cum sunt bolile Alzheimer si Parkinson. Ei cred ca declinul mental este provocat de o „autoinflamatie” de care se face vinovat sistemul imunitar „scapat de sub control”. Mai exact, sistemul imunitar al organismului dezvolta un raspuns inflamator persistent care, in timp, determina moartea celulelor creierului.
Exista mai multe forme distincte de neurodegenerare, inclusiv Alzheimer, boala Parkinson si boala Huntington. Toate aceste afectiuni se aseamana in stadii avansate. Ceea ce le diferentiaza este tipul de celule nervoase afectate in stadiul incipient si, respectiv, simptomele care apar in prima faza.
Mod de actiune
Sistemul imunitar a fost acuzat ca fiind factorul declansator al acestor boli neurodegenerative, cand cercetatorii care se ocupau de diverse afectiuni din aceasta categorie au descoperit ca obtinusera date asemanatoare.
Sistemul imunitar innascut este prima linie de aparare in celule si, in mod normal, face diferenta dintre moleculele proprii organismului si cele externe, care cauzeaza boli. Acesta raspunde cu un mecanism de autodistrugere, pentru a elimina invadatorii sau celulele anormale, cum se intampla in cazul cancerului. Disfunctionalitatile pot aparea din diverse motive, inclusiv din cauza mutatiilor genetice, infectiilor, a toxinelor sau chiar a leziunilor fizice.
Initial, sistemul imunitar innascut protejeaza tesutul impotriva factorilor declansatori, dar activarea prelungita devine autoperpetua, ducand la moartea celulelor creierului.
Elena Coroianu
Sursa: Mail Online