Noul coronavirus se răspândește tot mai mult la nivel global, iar experții din domeniul sănătății sunt într-o continuă căutare a tratamentului. Până în acel moment însă, noi trebuie să ne protejăm și, în cazul în care ne-am infectat, să ne recuperăm mai ușor.
Prevenția este foarte importantă în această perioadă, însă persoanele infectate deja cu coronavirus ar trebui să afle cum se pot recupera mai repede. Pentru cei tineri și sănătoşi, menţinerea sistemului imunitar la parametri normali se face doar respectând măsurile de prevenție de zi cu zi: cele de păstrare a distanței dintre persoane, de igienizare frecventă a mâinilor și de a încerca să nu-și mai atingă fața. Persoanelor în vârstă, cu istoric medical, cu boli cronice și cu sistemul imun compromis, măsurile sunt mai drastice. În aceste cazuri, imunologii recomandă să acordăm mai multă atenție recuperării și ne oferă câteva metode în acest sens.
Despre imunitatea scăzută și imunodefieciență
Sistemul imunitar protejează organismul împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți. Este o sumă de reacții și răspunsuri pe care organismul le are asupra celulelor deteriorate sau a infecției. O imunitate scăzută poate duce la creşterea frecvenţei bolilor localizate la nivelul acestor zone: infecţii sau viroze respiratorii, gastrice şi intestinale sau cutanate.
Imunodeficiența poate fi primară sau secundară. Imunodeficienţele primare sunt boli cu transmitere genetică variabilă, fiind descrise ca: o multitudine de variante clinice şi de mutaţii genetice pe care le moștenește un om. Însă, atunci când un individ se confruntă cu suprimarea sistemului imunitar – fie din cauza tratamentelor precum chimioterapia, fie din cauza vreunei boli – acel individ are o imunodeficiență secundară.
Imunodeficiența are legătură cu scăderea funcției sistemului imunitar, iar acest lucru duce la incapacitatea de a combate infecțiile din organism. Diabetul zaharat, HIV-ul, cancerul, boala Crohn, deficiențele moștenite ale sistemului imunitar, numărul scăzut de celule albe din sânge și malnutriția sunt câteva dintre cauzele care pot duce la imunodeficiență.
Anumite medicamentele pot pune viața în pericol
Așa cum am menţionat, riscurile sunt mai mari la pacienții cu afecțiuni respiratorii. Însă, există situații în care medicația poate scădea imunitatea și poate agrava infecția cu Covid-19. De exemplu, pacienților diagnosticați cu artitră inflamatorie li se suprimă imunitatea din cauza medicației, mai mult decât din cauza bolii.
Pentru a evita astfel de situații, imunologii recomandă acestor pacienți să povestească medicilor despre boala lor atunci când prezintă simptome infecțioase. Însă, cum încă nu se cunosc foarte multe informații despre noul coronavirus, specialiștii spun că acești pacienți sunt mai predispuși la complicații din cauza medicației pe care o iau.
Coronavirusul este mai periculos decât gripa?
Preocuparea majoră a cercetătorilor în ceea ce privește gripa și noul coronavirus este aceea că un sistem imunitar slăbit din cauza medicației și a luptei împotriva unei infecții virale nu mai poate face față și unei infecții bacteriene cu riscuri letale.
Conform specialiștilor, aceasta este principala cauză a deceselor cauzate de gripă – nu este virusul gripal în sine, ci o infecție bacteriană secundară, precum pneumonia. De aceea, se recomandă sfatul medicului în îngrijirea oricărei afecțiuni încă de la început, pentru că recunoașterea timpurie a simptomelor poate fi vitală în abordarea bolii.
Cum putem crește imunitatea?
Specialiștii spun că nu exită un mod specific de a ne întări sistemul imunitar, pentru că nu avem anticorpi specifici. Totuși, pacienții cu sisteme imunitare scăzute pot face tratamente cu imunoglobulină, astfel pot crește nivelul de anticorpi.
Acest tip de tratament, combinat cu o dietă realizată de nutriționist și cu exerciții fizice zilnice (făcute mai mult acasă), poate ajuta la întărirea sistemului imunitar pe perioada pandemiei.