Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Siropurile naturale, eficiente in afectiunile respiratorii

7 februarie 2011
Share

Siropurile naturale care contin uleiuri esentiale au efecte benefice atat in scop profilactic, pentru cresterea imunitatii organismului si stimularea digestiei, cat si in scop terapeutic, ajutand la diminuarea simptomatologiei caracteristice unor afectiuni.

Astfel, in sezonul rece, putem folosi un sirop ce contine uleiuri volatile de busuioc, salvie, eucalipt, scortisoara, cimbru-de-cultura, lamaie, eventual in combinatie cu plante ce stimuleaza imunitatea nespecifica a organismului (echinacea, Rhodiola rosea) sau produse apicole, cu efecte imunostimulatoare, antivirale, antibacteriane, antiinflamatoare, decongestionante respiratorii, expectorante.

 

Uleiurile volatile de roinita si ginkgo biloba stimuleaza circulatia cerebrala

De asemenea, pentru cresterea rezistentei organismului, se pot folosi siropuri ce contin ulei esential de cimbru si cuisoare, cu efect imunomodulator, antibiotic, antiviral, antiinflamator. Si uleiul esential de oregano are proprietati antiseptice la nivel pulmonar, mucolitice si expectorante. Pentru stimularea circulatiei la nivel cerebral, sporirea performantelor intelectuale, combaterea surmenajului psihic si intelectual, se poate apela la uleiurile volatile de busuioc, menta, rozmarin, roinita, in asociere cu ginkgo biloba, avand si efect antioxidant, antidepresiv, anxiolitic.

 

Siropul din muguri de pin, eficient in afectiunile respiratorii

Deosebit de utile sunt si siropurile ce contin uleiuri volatile de conifere (brad, pin, molid), cu reale calitati profilactice si terapeutice, avand actiune imunostimulatoare. Totodata, combat eficient afectiunile respiratorii. Astfel, siropul din muguri de pin contine uleiuri volatile si vitamina C, cu actiune expectoranta, fluidifianta a secretiilor bronsice, calmanta a tusei (gripa, rinofaringita, bronsita, laringita, astm bronsic). Are si rol antiseptic si diuretic in infectiile cailor urinare.

 

Reumatismul, ameliorat cu sirop de molid

Siropul de brad are actiune expectoranta si decongestionanta la nivel respirator. De asemenea, are efecte energizante si revigorante, inlatura oboseala intelectuala, migrenele si tusea. Siropul de molid are actiune antiinflamatoare, fiind folosit in afectiuni reumatismale. 

 

Siropul de catina, bogat in vitamine, minerale si antioxidanti

Siropul de soc, bogat in uleiuri esentiale, are efecte detoxifiante, diuretic-depurative, sudorifice si actiune antiinflamatoare si drenanta la nivelul cailor respiratorii (viroze, raceala, bronsita, gripa, sinuzita, rinita). Siropul de catina este o sursa naturala excelenta de vitamine, minerale si substante antioxidante. Are actiune detoxifianta, intarzie aparitia semnelor de imbatranire, creste capacitatea la efort, puterea de concentrare si combate astenia fizica si psihica.

Uleiurile esentiale de busuioc, coriandru, menta imbunatatesc digestia Pentru stimularea digestiei, combaterea colicilor abdominale si meteorismului, se pot folosi siropuri ce contin ulei esential de busuioc, cu proprietati antiseptice, analgezice, antiinflamatoare. Uleiul esential de coriandru stimuleaza secretia si excretia de bila si imbunatateste procesul digestiei. Uleiul esential de menta are efect antidiareic, antiseptic, antiemetic (contra senzatiei de greata), stimuland secretia de bila. 

 

Activitatea hepato-biliara, stimulata cu ulei esential de rozmarin

Siropul cu ulei esential de rozmarin ajuta la detoxifierea organismului, stimularea secretiei sucurilor digestive si activitatii hepato-biliare. Este, de asemenea, un stimulent al activitatii nervoase, imbunatatind oxigenarea cerebrala. Siropul cu ulei esential de mandarin este indicat datorita proprietatilor calmante si sedative, diminuand stresul, anxietatea, hiperexcitabilitatea. 

 

 

Dr. Ruxandra Constantina,

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie,

Centrul Medical MEDAS,

www.med-as.ro, Call center: 021.92.32.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.