În această perioadă, infecțiile respiratorii apar frecvent, din cauza schimbărilor de temperatură, și pot provoca disconfort atât în timpul zilei, cât și noaptea. Pe lângă durerea în gât, rinoree și tusea este un simptom care nu ne lasă să ne odihnim, în special pe timpul nopții.
Pentru a calma gâtul iritat și tusea, diurnă sau nocturnă, putem apela la diferite ingrediente pe care le găsim în casă. De exemplu, mierea, pătlagina, florile de tei sau de soc, măceșul sau cimbrișorul pot ajuta în acest sens.
Încă din cele mai vechi timpuri, gospodinele prepară diferite ceaiuri sau siropuri cu ajutorul acestor ingrediente, pe care le păstrează în sticle, la temperaturi între 2-6 grade Celsius, și pe care le consumă în perioadele în care crește numărul de afecțiuni respiratorii. Unele plante ajută chiar și la tusea supărătoare din timpul nopții (nocturnă). În continuare, aveți câteva recomandări de siropuri pentru tuse nocturnă și diurnă, seacă sau productivă:
Siropul de pătlagină
Siropul de pătlagină este un produs natural ce poate contribui la normalizarea secreţiilor bronşice şi la descongestionarea tractului respirator. Acesta se prepară cu ajutorul frunzelor de pătlagină și miere. Frunzele de pătlagină se trec prin blender adăugând puţină apă pentru a nu se întări, și, treptat, se adaugă și miere, după gust.
Compoziţia se pune într-un vas la foc mic şi se fierbe amestecând continuu până când scade toată apa și se formează un lichid vâscos. Siropul obținut se toarnă fierbinte în borcane şi se păstrează la frigider sau în cămară, la temperaturi de maximum 6 grade. Administrat înainte de culcare, ajută la relaxare și la un somn odihnitor.
Siropul de flori de soc
Despre siropul de soc se spune că reduce simptomele răcelii și că are de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E, ceea ce înseamnă că susține imunitatea. Pentru a prepara acest sirop este nevoie de flori de soc, lămâie și miere. Într-o oală se toarnă un litru de apă, se adaugă o lămâie decojită, tăiată felii, și se lasă pe foc până când dă în clocot.
Apoi se adaugă florile de soc și se mai lasă pe foc timp de încă 5 minute, cu capacul pus. După ce se oprește focul, se toarnă mierea și se amestecă până când aceasta se dizolvă complet. După ce s-a răcit, siropul se toarnă în sticle printr-o sită sau printr-un tifon și se păstrează la rece.
Siropul din flori de tei şi tusea nocturnă
Florile de tei conțin o cantitate mare de antioxidanți, care impiedică acțiunea nocivă a radicalilor liberi, cei care duc la îmbătrânirea celulară. Pentru a beneficia de proprietățile florilor de tei, după ce au fost spălate bine, acestea se pun în apă, într-o oală, pe foc. După ce acestea au fiert bine, se oprește focul, se toarnă miere după gust și se lasă compoziția la răcit. Siropul se toarnă printr-o sită, în sticle, care se pun ulterior la rece. Se poate administra seara, pentru a calma tusea și pentru a vă relaxa.
Siropul de măceșe
Cu o concentrație mare de vitamina C, fructele mici și roșii de măceș întăresc imunitatea și previn virozele specifice schimbărilor de sezon. Siropul se prepară ușor, acasă, astfel: peste măceșe se adaugă apa clocotită, după care se lasă la macerat timp de cel puțin 12 ore. Apoi, pe aragaz, se pune oala cu compoziția obținută și se adaugă mierea. Se amestecă bine, la foc mic, fără ca preparatul să clocotească, după care siropul obținut se toarnă în borcane mici, cu filet și se păstrează la rece.
Siropul de cimbrișor
Siropul de cimbrișor contribuie la fluidizarea secrețiilor bronşice, la funcționarea normală a sistemului respirator și la susținerea sistemului imunitar. Pentru preparare siropului de cimbrișor este nevoie de întreaga plantă, mai puțin de rădăcină. După ce a fost spălat în mai multe ape, cimbrișorul se adaugă peste apa clocotită. Se oprește focul, se acoperă oala cu un capac și compoziția se lasă la infuzat timp de câteva ore, până când aceasta se răcește.
Se strecoară cimbrișorul, iar siropul se pune din nou la fiert. Peste acesta se adaugă sucul de la o lămâie proaspăt stoarsă și se toarnă miere după gust. După ce compoziția devine un pic vâscoasă, se toarnă în sticluțe mici și se lasă la răcit. Se poate administra dimineața și seara, înainte de culcare, pentru un somn odihnitor şi pentru a gestiona tusea nocturnă.
Bronhosuport, siropuri antitusive
Naturalis vă pune la dispoziție siropurile BronhoSuport.
Gama Naturalis Bronhosuport conține siropuri care, datorită ingredientelor din extracte de plante, pot ajuta la calmarea tusei seci sau productive, nocturne sau diurne. BronhoSuport pentru adulți este un supliment alimentar, cu îndulcitor, care, prin asocierea substanțelor bioactive din extractul de pătlagină și din tincturile de cimbru-de-cultura, ciuboțica cucului, grindelia și tal de lichen-de-piatră cu mierea polifloră, are efect benefic asupra sănătății sistemului respirator.
Datorită asocierii mierii cu substanțele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de pin, scai-vânat, frunze de pătlagină, flori de tei, flori de soc, fructe de măceș și cimbrișor), BronhoSuport 7 plante + miere are rol antitusiv, susține sănătatea și buna funcționare a sistemului respirator, protejează mucoasa bronșică și ajută la obținerea confortului respirator, începând cu vârsta de 3 ani. Astfel, cu o abordare potrivită, aceste siropuri pe care le puteți achiziționa din farmaciile Catena sau online de pe springfarma.ro pot fi o modalitate sigură și eficientă de a gestiona tusea și de a obține un somn mai odihnitor.