Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Sirop de tuse pentru copii: întrebări frecvente și răspunsuri

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, benadryl.co.in
11 iulie 2024
Share
Sirop de tuse pentru copii: întrebări frecvente și răspunsuri

Tusea este un simptom frecvent, poate chiar omniprezent, al infecțiilor tractului respirator. De asemenea, tusea iritantă este deosebit de greu de gestionat, fiind și un motiv pentru care părinții se prezintă cu copiii la medic. Din fericire, sunt disponibile diverse tipuri de sirop de tuse pentru copii, foarte eficiente în a gestiona tusea și a ameliora simptomele deranjante. În primii ani de viață, un copil se confruntă foarte des cu simptome de gripă și răceală, în primul rând ca urmare a faptului că sistemul său imunitar nu este pe deplin dezvoltat. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele vor trece de la sine în timp, fără a fi nevoie de tratamente medicamentoase speciale.

Administrarea unui sirop de tuse pentru copii ajută foarte mult la gestionarea tusei, un simptom deosebit de deranjant și neplăcut. Se recomandă administrarea de sirop de tuse pentru copii ca urmare a faptului că cele mai multe dintre ele sunt naturale, conțin uleiuri naturale cu proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și terapeutice. Totuși, un sirop de tuse pentru copii ar trebui să fie administrat doar la indicațiile medicului, și mai ales în funcție de tipul de tuse pe care copilul o are. Ca parte a unui tratament conservator, care are rolul de a ameliora simptomele bolii și de a preveni complicațiile, un sirop de tuse pentru copii este foarte eficient și mereu recomandat.

Ce este siropul de tuse pentru copii?

Un sirop de tuse pentru copii este, de fapt, un medicament lichid formulat special pentru a ajuta la gestionarea și vindecarea tusei, făcând trecerea prin boală mult mai ușoară. Multe dintre ele sunt formulate pe bază de plante naturale și compuși fitochimici cu proprietăți biologic active, fiind sigure și eficiente pentru administrare. Dozele sunt adaptate vârstei și greutății acestora și se recomandă întotdeauna administrarea conform prospectului sau recomandărilor medicului.

tuse uscata, tuse productiva, copii, tuse uscata, sirop de tuse, tratament tuse,

Câte tipuri de sirop de tuse pentru copii există?

Sunt disponibile mai multe tipuri de sirop de tuse pentru copii, după cum urmează:

  • sirop pentru tusea productivă, care are rolul de a promova expectorația și a fluidiza mucusul făcând tusea mult mai ușoară (sirop mucolitic);
  • sirop pentru tuse seacă și uscată, neproductivă, care are rolul de a forma un strat subțire cu rol protector, reducând astfel riscul de iritație (se mai numește și sirop antitusiv);
  • sirop de tuse care ameliorează durerea în gât și reduce senzația de uscăciune.

Fiecare sirop de tuse pentru copii ar trebui administrat în funcție de nevoile copilului și, astfel, de caracteristicile tusei (productivă versus neproductivă). Modalitatea de administrare depinde de tipul siropului: de exemplu, în cazul celui pentru tuse neproductivă, se recomandă ca siropul să se lase să acționeze, așadar copilul nu trebuie să bea sau să mănânce imediat după ce acesta a fost administrat. Siropul care promovează expectorația, mucolitic, începe să acționeze relativ rapid, chiar la scurt timp după administrare. Aceste tipuri de sirop de tuse pentru copii trebuie, în schimb, administrate conform prospectului, și se eliberează fără prescripție medicală.

Este sigur să folosesc sirop de tuse pentru copii?

De cele mai multe ori, da, însă trebuie respectate întotdeauna instrucțiunile de dozare. Mai mult decât atât, este esențial să se folosească un sirop de tuse pentru copii formulat special pentru ei și să nu se administreze formule destinate adulților sau adolescenților. Înainte de a-i oferi sirop de tuse pentru copii, ideal ar fi să se consulte întotdeauna medicul pediatru. Chiar dacă nu toți părinții fac acest lucru, este foarte important să se aibă în vedere că, în cele din urmă, nu toate siropurile sunt sigure și pentru copii.

De la ce vârstă se poate administra sirop de tuse pentru copii?

Multe siropuri de tuse pentru copii sunt recomandate pentru cei cu vârsta de peste 2 ani. Totuși, există formule speciale și pentru copiii mai mici. Se va citi întotdeauna eticheta produsului, iar dacă este posibil se va consulta medicul pentru asigurarea faptului că acel sirop de tuse pentru copii este potrivit copilului dumneavoastră.

tuse uscata, tuse productiva, copii, tuse uscata, sirop de tuse, tratament tuse,

Care sunt ingredientele comune într-un sirop de tuse pentru copii?

Majoritatea siropurilor de tuse conțin ingrediente cum ar fi:

  • dextrometorfan: antitusiv (nu se recomandă copiilor sub 4 ani);
  • guaifenezină: expectorant, promovează expectorația și ajută la subțierea mucusului (totuși, nu este recomandat copiilor sub 2 ani);
  • miere: ingredient natural, calmează gâtul iritat și reduce inflamația;
  • plante medicinale: extracte din plante precum menta, eucaliptul, cimbrul, care prezintă mai multe proprietăți terapeutice și ajută la ameliorarea simptomelor de boală.

Deseori, substanța activă dintr-un sirop de tuse pentru copii este reprezentată de dextrometorfan sau guaifenezină, care acționează fie în vederea suprimării reflexului de tuse, respectiv ajutând la subțierea mucusului și eliminarea acestuia. Dextrometorfanul nu ar trebui administrat la copii cu vârsta sub 4 ani, deoarece poate provoca complicații severe. De asemenea, aceste substanțe pot interacționa cu alte medicamente, motiv pentru care ar trebui consultat medicul pediatru în cazul în care doriți să le administrați copilului dumneavoastră.

Se poate administra sirop de tuse pentru copii ca modalitate de prevenție?

Nu este recomandat să se administreze sirop de tuse pentru copii ca modalitate de prevenție. În esență, siropurile de tuse au rolul de a ameliora simptome deja prezente. Utilizarea excesivă și inadecvată poate duce la efecte secundare nedorite și la rezistența ulterioară la medicamente.

tuse uscata, tuse productiva, copii, tuse uscata, sirop de tuse, tratament tuse,

Ce efecte secundare poate avea un sirop de tuse pentru copii?

În general, cele mai multe tipuri de sirop de tuse pentru copii sunt sigure, dacă se administrează în conformitatea prospectului și vârstei copilului. Cu toate acestea, există și posibilitatea – însă foarte mică – de efecte secundare cum ar fi somnolență, amețeli, greață sau reacții alergice. Este foarte important să se monitorizeze starea copilului după administrare și, în situația în care apar manifestări neobișnuite, acestea să fie raportate medicului pediatru.

Este sigură administrarea unui sirop de tuse pentru copii cu alte medicamente?

Administrarea unui sirop de tuse pentru copii cu alte medicamente trebuie făcută cu precauție, mai ales în cazul în care acesta conține substanțe active (dextrometorfan sau guaifenezină). Se cunoaște faptul că acestea pot avea interacțiuni potențial severe cu alte substanțe. Așadar, este întotdeauna recomandat consultul medicului înainte de a combina siropul cu alte medicamente.

Cât timp se administrează un sirop de tuse pentru copii?

La modul ideal, durata administrării ar trebui să fie cât mai scurtă posibil. Dacă simptomele nu se ameliorează în 3-4 zile de la inițierea administrării, consultați medicul specialist. Utilizarea pe termen lung, fără supraveghere medicală, nu este recomandată. Uneori, tusea ar putea fi un simptom al unei afecțiuni mai severe, cum ar fi astmul. Urmăriți indicațiile prospectului.

 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.