Sinuzita cronică este o afecțiune comună caracterizată prin inflamația persistentă a mucoasei sinusurilor. Această condiție poate provoca disconfort semnificativ și poate afecta calitatea vieții pacientului.
Despre sinuzită
Sinuzita sau rinosinuzita se manifestă prin inflamarea sinusurilor, ca urmare a unei răceli, a unei alergii sau a unui blocaj la nivelul acestora. Sinusurile responsabile pentru apariția afecțiunii sunt cele paranazale, din interiorul oaselor craniene, din jurul ochilor și a nasului.
În acest articol, vom afla mai multe informații despre simptomele specifice sinuzitei cronice și opțiunile de tratament existente.
Simptomele sinuzitei cronice
- Congestia nazală – blocajul nazal și dificultatea de a respira pe nas sunt simptome comune.
- Secrețiile nazale – rinoreea nazală persistentă poate fi albicioasă, galbenă sau verde închis.
- Durerea sau presiunea la nivelul sinusurilor – pacienții pot simți o durere sau o presiune în zona feței, mai ales în jurul ochilor, nasului sau frunții.
- Durerile de cap – cefaleea, în special în zona frunții și a tâmplelor, poate fi prezentă.
- Pierderea mirosului – pacienții cu sinuzită cronică pot experimenta o scădere a simțului olfactiv sau chiar anosmie (pierderea completă a simțului mirosului).
- Durerea în gât și tusea – drenajul posterior (mucozitățile care se scurg înspre esofag în loc să iasă căile nazale) poate irita gâtul și declanșa tusea.
- Oboseala sau iritabilitatea – sinuzita cronică poate cauza oboseală și poate scădea energia din cauza efortului depus pentru a respira.
Opțiuni de tratament în caz de sinuzita
Irigarea nazală regulată cu soluții saline ajută la eliminarea mucozităților și la reducerea inflamației.
Descongestionantele nazale pot fi administrate sub formă de picături sau spray-uri nazale și pot ajuta la deschiderea căilor respiratorii.
Corticosteroizi topici precum spray-urile nazale ajută la reducerea inflamației în mucoasa nazală.
Dacă sinuzita cronică este complicată de o infecție bacteriană, pot fi prescrise medicamentele antibiotice. În cazurile severe sau în cele care nu răspund la tratamentele conservatoare, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotice pe termen lung (de obicei 3-4 săptămâni).
Intervențiile chirurgicale – Sinusotomie endoscopică sau chirurgia de redresare a deviației de sept.
- Sinusotomia endoscopică este o procedură minim invazivă care implică introducerea unui endoscop în sinusuri pentru a le curăța și a le deschide.
- Dacă o deviație de sept nazal contribuie la sinuzită, corectarea chirurgicală prin chirurgia de redresare a deviației de sept poate fi o soluție.
Imunoterapia alergică implică administrarea treptată a alergenilor, în cantități crescătoare, pentru a construi o toleranță la aceștia.
Sinuzita cronică poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Cu toate acestea, cu un diagnostic și un tratament adecvat, majoritatea pacienților pot obține ameliorare și pot gestiona simptomele cu succes. Este important să discutați cu medicul curant pentru a determina ce opțiuni de tratament sunt potrivite pentru afecțiunea pe care o aveți.
Presiune la nivelul sinusurilor? Îi spui “STOP” cu SinuStop!
Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care contribuie la susținerea sănătății și la buna funcționare a tractului respirator superior. Acesta are la bază o formulă complexă, ce reunește extracte din 8 plante medicinale cu proprietăți extraordinare: floare de ciuboțica-cucului, rădacină de ghintură-galbenă, floare de lumânarică, floare de soc, floare de verbina, Andrographis Paniculata, cimbru-de-cultură, floare de tei. Naturalis SinuStop este un adjuvant pentru susținerea sistemului imunitar și în cazul unor afecțiuni ale tractului respirator superior (tuse, răgușeală și iritații ale gâtului). Produsul se poate achiziționa din farmaciile Catena și online din Springfarma.