Revista care te menține sănătos

ORL

Sinuzita acuta si cronica: tratamente si remedii pentru acasa

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
4 aprilie 2023
Share
Sinuzita acuta si cronica: tratamente si remedii pentru acasa

Indiferent de forma, acuta sau cronica, sinuzita este dureroasa si foarte frecventa. In ciuda frecventei, sinuzita este, de multe ori, gresit inteleasa. Multe persoane cu aceasta afectiune au un diagnostic pus gresit sau tratamentele folosite nu sunt eficiente. Deci, inainte de a ajunge la farmacie, iata ce ar trebui sa stiti despre sinuzita.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis SinuStop; care susţine sănătatea tractului respirator superior, datorită celor 8 extracte naturale pe care le conţine.

Sinusurile sunt niste cavitati mici in craniu umplute, in mod normal, cu aer. Ele produc mucus ce ajuta la mentinerea pasajului nazal departe de alergeni si substante poluante. Sinuzita reprezinta inflamatia tesuturilor cauzata de o infectie bacteriana. Exista doua tipuri de sinuzita:

  • Sinuzita acuta  dureaza pana la 4 saptamani;
  • Sinuzita cronica dureaza mai mult de 12 saptamani, chiar si ani. Cauza sinuzitei cronice este greu de identificat si de tratat.

Inflamatia initiala a sinusurilor poate aparea initial in urma unei raceli, alergii sau din cauza polipilor. La persoanele care au un sistem imunitar deficitar, sinuzita poate fi cauzata de fungi.

sinuzita

Sinuzita – care sunt simptomele

Simptomele sunt similiare in ambele tipuri de sinuzita:

  • Durere si presiune faciala;
  • Mucus ingrosat si decolorat;
  • Congestie (blocare).

Cheia tratamentului este sa identificati cauza. De exemplu, daca sinuzita este cauzata de alergii, decongestionantele probabil nu vor ajuta prea mult. Daca aveti aceste simptome mai mult de cateva zile, consultati un medic. Cu ajutorul unui examen bun – radiografie, tomografie computerizata sau RMN – puteti afla exact cauza. De cele mai multe ori, cel mai bun tratament pentru sinuzita este reprezentat de o combinatie de metode: medicamente tipice combinate cu ingrijiri personale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena spray nazal Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista; recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

sinuzita

Sinuzita – care este tratamentul medical

  • Antibioticele. Sunt prescrise in cazul unei infectii bacteriene. Pentru sinuzita acuta, se recomanda o cura de 10-14 zile, iar pentru sinuzita cronica ar putea fi nevoie de o cura pe termen lung.
  • Analgezicele. Sunt folosite pentru durere, pentru a reduce disconfortul. Nu le utilizati mai mult de 10 zile si urmati instructiunile din prospect.
  • Decongestionantele. Pot reduce cantitatea mucusului din sunusuri si se gasesc sub forma de spray-uri sau pastile.
  • Steroizii. In unele cazuri, medicul va poate prescrie steroizi inhalatori.
  • Interventia chirurgicala. In anumite cazuri, cand sinuzita cronica este provocata de un blocaj fizic (precum un polip), chirurgia este cea mai buna solutie.

Sinuzita: indicatii si contraindicatii

Sinuzita, metode de preventie si tratament acasa

Multe cazuri de sinuzita se pot trata fara tratament medical, cu ajutorul unor metode la indemana, aplicabile acasa:

  • Umidificati aerul cu ajutorul unui umidificator plasat in camerele in care petreceti mult timp.
  • Respirati in vapori de aburi pentru a reduce congestia pasajului nazal. Puteti face asta chiar si la baie: dati drumul la dus si inspirati profund.
  • Aplicati caldura locala cu ajutorul unui prosop umed si cald pe fata pentru a reduce presiunea.
  • Folositi o solutie nazala salina – nu contine medicamente si curata pasajul nazal.
  • Curatati sinusurile cu apa cu sare pentru a scapa de mucus. Folositi apa distilata, sterila sau fiarta pentru a prepara solutia.
  • Beti multe lichide. Acestea ajuta la subtierea mucusului, reducand blocajul sinusurilor. Reduceti consumul de alcool – poate inrautati situatia.
  • Odihniti-va. Atunci cand aveti o infectie a sinusurilor, dormiti suficient si oferiti-i corpului dumneavoastra o sansa de recuperare.
  • Nu faceti abuz de medicamente. Decongestionantele si analgezicele pot ajuta pana la un punct. Abuzul poate doar sa agraveze simptomele.

In timp ce tratamentele la domiciliu sunt suficiente in cazul unor persoane, aceastea nu functioneaza in toate cazurile. Deci, daca aveti simptome ale sinusurilor mai mult de cateva zile sau daca acestea sunt severe, consultati un medic de specialitate. Amintiti-va: cu cat incepeti tratamentul corect pentru problemele sinusurilor mai devreme, cu atat va veti simti mai bine mai repede.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.