Termenul de sinuzita defineste o afectiune in care mucoasa care tapeteaza peretii sinusurilor devine inflamata. Sinuzitele apar frecvent din cauza schimbarilor bruste de temperatura sau presiune atmosferica.
Sinuzitele sunt deseori determinate de virusuri sau bacterii, uneori chiar de fungi (ciuperci) care afecteaza mucoasa sinusurilor, cauzand inflamarea sa.
Sinuzitele sunt frecvent cauzate de infectii respiratorii virale
In sinusuri se produce un mucus care are rolul de a curata bacteriile si alte particule aduse prin aerul respirat. Acest mucus trece prin nas si este eliminat la exterior. Mucoasa sinusala produce o cantitate mai mare de mucus, care nu mai poate fi eliminat in totalitate prin nas. Ramane blocat la nivelul sinusurilor, devenind un excelent mediu de cultura pentru bacterii, care transforma acest mucus in puroi. Cel mai des, sinuzitele sunt produse de infectiile respiratorii virale.
Care sunt factorii declansatori?
Daca o infectie de cai aeriene superioare dureaza mai mult de 10 zile, probabil ca este de cauza bacteriana, nu virala. Infectiile fungice sunt intalnite mai ales la persoanele care au un sistem imun deficitar sau prezinta anomalii la nivelul sinusurilor. Factorii care cresc riscul aparitiei unei sinuzite sunt:
- Prezenta diverselor alergii, a polipilor nazali sau tumorilor;
- Deviatiile de sept nazal;
- Infectiile dentare;
- Fibroza chistica;
- Expunerea la poluantii atmosferici etc.
Dureri de cap, senzatie de presiune la nivelul fruntii si obrajilor, cateva semne ale sinuzitei
Simptomele sinuzitei constau in dureri sau senzatie de presiune la nivelul fruntii, obrajilor, nasului, dureri de cap, febra, congestie si obstructie nazala (dificultatea respiratiei pe nas), alterarea mirosului si gustului, tuse (adesea accentuata in timpul noptii), respiratie urat mirositoare (halitoza), eventual dureri dentare si stari de greata. Secretiile nazale sunt frecvent de culoare galben-verzuie, purulente.
Cauza sinuzitelor stabileste metodele de tratament
Tratamentul sinuzitelor depinde de cauza lor. Se recomanda folosirea unui spray nazal cu solutie salina, care faciliteaza eliminarea secretiilor nazale si decongestionarea mucoasei nazale. Spray-urile nazale care contin corticosteroizi trateaza eficient inflamatia mucoasei respiratorii. Decongestionantele nazale se elibereaza de obicei fara prescriptie medicala si se gasesc sub forma de tablete, siropuri si spray-uri nazale. De asemenea, sunt indicate medicamente pentru ameliorarea durerii si febrei.
Daca simptomele sunt severe sau nu se amelioreaza dupa cateva zile, si se suspecteaza o infectie bacteriana, medicul prescrie de regula un antibiotic.
Tratamentul sinuzitei nu trebuie intrerupt inainte de vreme
Tratamentul antibiotic are o durata de 10-14 zile, bolnavii resimtind ameliorarea simptomelor dupa cateva zile. Este foarte important sa nu se intrerupa tratamentul mai devreme, chiar daca se constata ameliorarea ori disparitia simptomelor. In cazul in care cauza sinuzitei este o alergie, se indica medicamente antialergice. Rareori, sinuzitele pot fi determinate de o infectie fungica. In aceasta situatie, pot fi necesare medicamente antifungice care se administreaza intravenos.
Dr. Camelia Diaconu,
Medic primar medicina interna,
Competenta ecografie cardiaca si generala,
Spitalul Judetean Ilfov, Bucuresti