Vrem, nu vrem, viata ne aduce si in situatia de a simti gustul dulce-amarui al singuratatii. Pentru multi, gustul acestei stari este doar amar, si asta pentru ca diferenta o face felul in care privim singuratatea, insemnatatea pe care i-o dam si felul in care alegem sa ne raportam la ea.
Pentru unii oameni, pierderea partenerului, a unei fiinte dragi, despartirea temporara sau definitiva pot fi traite intr-un mod dramatic. Singuratatea inseamna pentru acesti oameni numai izolare, depresie, tristete, durere, teama, disperare, respingere. Singuratatea devine o drama prin care sunt nevoiti sa treaca zilnic si la capatul careia nu se mai vad iesiti. Obiectiv privind, singuratatea are si parti bune. Cu totii avem nevoie, uneori, sa fim singuri, sa ne punem viata si gandurile in ordine, sa intelegem ce vrem si ce ne trebuie, sa constientizam unde gresim si sa remediem pentru a putea merge mai departe.
Ultimele cercetari au aratat ca singuratatea este asociata unor boli, precum hipertensiunea arteriala, tulburarile de somn, perturbarea adaptarii la stresul zilnic, scaderea sistemului imunitar, depresie si Alzheimer.
Cei care fug de singuratate fug de propria persoana
Se spune ca cei care fug de singuratate fug de ei insisi in realitate. Nu le place sa petreaca timp singuri pentru ca, altfel, ar fi obligati sa se gandeasca la sine, sa se accepte asa cum sunt, sa se iubeasca, lucru foarte greu de facut, pentru unii dintre noi. Exista si situatii in care, desi nu sunt singuri, oamenii se simt coplesiti de un acut sentiment de singuratate. Aceasta se intampla de cele mai multe ori atunci cand suntem inconjurati de oameni, dar lipseste persoana potrivita. Este adevarat ca o anumita persoana poate insemna intreaga lume pentru cineva, insa putem combate sentimentul singuratatii si in lipsa acelei persoane, daca ne dorim.
Chiar daca sunteti singuri, nu va izolati!
Fiind o fiinta sociala, omul are nevoie sa comunice, sa interactioneze in permanenta cu alti oameni. Uneori, in lipsa persoanei potrivite, oamenii se izoleaza, alegand singuratatea de bunavoie, lucru ce se va dovedi nociv asupra sanatatii pe termen lung. In mod eronat, se crede ca, in lipsa unui partener de viata, singuratatea este unica alternativa. In realitate, nu este asa, exista prieteni, familie si daca nu exista, ne putem face. Parcurile, plimbarile, cluburile de dans, salile de sport, ceainariile sunt locuri unde putem socializa si unde putem intalni eventuali prieteni.
Sfatul specialistului
Cu toate acestea, in ultimii ani, din ce in ce mai multi oameni sunt singuri. Aceasta pentru ca ori se resemneaza si nu mai gasesc puterea de a schimba ceva, mai ales daca sunt in varsta, ori aleg acest stil de viata, negasind exact ceea ce cauta. Insa efectele singuratatii nu intarzie sa apara. Tocmai de aceea, pentru a va mentine sanatatea emotionala si fizica, este indicat sa interactionati cat mai mult cu cei din jur, sa gasiti motive sa zambiti in fiecare zi si sa nu incetati sa ganditi pozitiv, orice ar fi. Indiferent cat de singuri va simtiti azi, maine poate fi altfel, numai de voi depinde.
Psiholog Loredana Andrei