Revista care te menține sănătos

Știri

Singurătatea îi poate face pe adolescenţi să devină dependenţi de internet

Mădălina Cristea; sursa: sciencedaily.com
5 martie 2021
Share
Singurătatea îi poate face pe adolescenţi să devină dependenţi de internet

Singurătatea reprezintă un factor de risc asociat cu predispoziţia adolescenţilor de a utiliza compulsiv internetul. Avertizarea aparţine cercetătorilor de la Universitatea din Helsinki. Pericolul de a dezvolta dependenţă a crescut şi mai mult în timpul pandemiei de coronavirus.

Utilizarea moderată a internetului poate avea efecte pozitive. Însă efectele utilizării excesive pot duce, printre altele, la obsesia pentru jocuri şi la nevoia de a monitoriza constat like-urile şi comentariile primite pe reţelele sociale şi, implicit, la compararea socială cu alţi tineri.

Singurătatea, pandemia şi dependenţa adolescenţilor

„În timpul pandemiei de coronavirus, singurătatea a devenit o situaţie tot mai răspândită în rândul adolescenților. Din acest motiv, ei pornesc în căutarea unui sentiment de apartenenţă şi se îndreaptă către internet. Astfel, aceştia riscă să devină dependenţi. Dependența de internet poate agrava starea de rău şi poate duce chiar la depresie”, explică autorul principal al studiului Katariina Salmela-Aro de la Universitatea din Helsinki.

Risc crescut de dependenţă în rândul băieţilor de 16 ani

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.750 de tineri finlandezi, studiaţi în trei momente cheie ale adolescenţei: la 16, 17 şi, respectiv, la 18 ani.

Riscul cel mai mare de utilizare compulsivă a internetului a fost remarcat în rândul adolescenţilor de 16 ani, în special în rândul băieţilor. Pentru unii dintre ei, problema persistă până la maturitate, iar pentru alţii se diminuează pe măsură ce cresc. Oamenii de ştiinţă sugerează că reducerea utilizării excesive a internetului le permite adolescenţilor să-şi autoregleze stările şi să-şi îndrepte atenţia către şcoală.

„Este o veste bună faptul că utilizarea problematică a internetului este adaptativă și că, de cele mai multe ori, se schimbă la sfârșitul adolescenței sau în timpul tranziției către maturitate. Prin urmare, ar trebui acordată atenție acestei situaţii atât la școală, cât și acasă. Abordarea problemei singurătăţii are o importanţă semnificativă pentru prevenirea utilizării excesive a internetului”, consideră Salmela-Aro.

Relaţia cu părinţii, esenţială în dezvoltarea adolescenţilor

Potrivit cercetătorilor, situaţia de acasă a tinerilor poate reprezenta un alt factor de risc în declanşarea utilizării compulsive a internetului. Adolescenţii care nu au o relaţie apropiată cu părinţii sunt mai predispuşi decât ceilalţi să dezvolte dependenţă. Dacă adulţii nu sunt interesaţi de viaţa copiilor, vor avea dificultăţi în a impune limite în utilizarea internetului.

Relaţia dintre părinţi şi adolescenţi

În cadrul studiului, s-a descoperit că ar putea exista o legătură între depresie şi utilizarea compulsivă a internetului. Mai mult decât atât, dependenţa a fost predictivă şi pentru scăderea randamentului şcolar. Acest lucru este cauzat de faptul că utilizarea internetului consumă mult timp și poate perturba ciclul de somn, implicit şi timpul disponibil pentru efortul şi performanţa academică.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.