Studii anterioare au descoperit impactul negativ pe care-l are singuratatea asupra sanatatii, insa mecanismul care sta in spatele acestei asocieri nu a fost inca elucidat. Acum, un nou studiu incearca sa lamureasca acest aspect si se pare ca singuratatea poate altera celulele sistemului imunitar intr-o modalitate prin care creste sensibilitatea organismului la boli.
Sistem imunitar slabit
Potrivit expertilor, seniorii singuri prezinta un risc de a avea parte de un deces prematur cu 14% mai mare. De asemenea, aceste persoane au un sistem imunitar slabit, fapt ce sugereaza ca singuratatea ar putea fi asociata cu un mecanism caracterizat printr-o crestere in expresia genelor care joaca un rol important in ceea ce priveste inflamatia si o scadere in expresia genelor implicate in raspunsul antiviral. Expertii au analizat expresiile genelor in leucocite – globulele albe care lupta impotriva infectiei, la 141 de adulti cu varste intre 50 si 80 de ani. Se pare ca indivizii care erau singuri erau predispusi la inflamatie.
Informatii rapide despre singuratate:
-
Adultii intre 45 si 49 de ani prezinta rate mai mari de singuratate, spre deosebire de cei de 70 de ani;
-
Adultii singuri au o stare de sanatate mai subreda fata de restul persoanelor;
-
Un studiu din anul 2010 realizat in Statele Unite pe un numar de 3.000 de adulti a scos la iveala ca mai mult de o treime dintre participanti, cu varste peste 45 de ani, erau singuri.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Medicalnewstoday.com