Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Sindromul ovarelor polichistice: ce trebuie sa stiti

6 iunie 2012
Share

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o endocrinopatie frecvent intalnita la femeile de varsta reproductiva. Se caracterizeaza prin oligo-/anovulatie, semne care atesta exces de hormoni androgeni si aspect ecografic de ovare cu multiple chisturi mici.

Sindromul de ovare polichistice afecteaza intre 4 si 12% din populatia feminina. Cauzele sunt inca necunoscute, insa exista teoria etiologica genetica sustinuta de o agregare familiala a sindromului. S-a observat ca boala apare deseori si la surorile (32-66%) sau mamele (24-52%) pacientelor cu SOPC. Se presupune ca boala apare din cauza disfunctiei unei gene implicate in metabolismul colesterolului si al hormonilor sexuali. De asemenea, in etiologia sindromului mai sunt implicate si genele care codifica expresia receptorilor pentru insulina.

 

Cum se diagnosticheaza ovarele polichistice?

Conform Societatii Europene si Americane de Reproducere Umana Asistata, pacienta cu SOPC trebuie sa prezinte doua dintre urmatoarele trei criterii de diagnostic:

  • Oligo-ovulatie (ovulatie inconstanta) sau anovulatie (lipsa acesteia);
  • Semne clinice sau de laborator de hiperandrogenism;
  • Aspect ecografic de ovare polichistice, definit prin: volum ovarian mare si foliculi ovarieni cu dimensiuni intre 2 si 9 mm.

Pentru a-l diagnostica, se recomanda urmatoarele investigatii: examen ginecologic; ecografie transvaginala; dozari hormonale specifice, in functie de manifestarile clinice.

 

Manifestari de scurta si de lunga durata ale sindromului de ovare polichistice

Manifestarile clinice si complicatiile SOPC sunt incadrate in doua categorii, in functie de perioada:

  1. Pe termen scurt apar:
  • Tulburari menstruale;
  • Semne de hiperandrogenism: hirsutism (cresterea excesiva a firelor de par, inchise la culoare, in zone unde la femei este minim sau absent), acnee, alopecie (caderea parului);
  • Infertilitate prin anovulatie;
  • Obezitate;
  • Tulburari metabolice: dislipidemii, scaderea tolerantei la glucoza.
  1. Pe termen lung apar:
  • Diabet zaharat;
  • Boli cardiovasculare;
  • Cancer endometrial.

 

Ovarele polichistice se pot trata?

Tratamentul SOPC are ca scop scaderea actiunilor hormonilor androgeni, mentinerea unui endometru in limite normale, scaderea rezistentei la insulina, combaterea infertilitatii. Multe dintre paciente sunt nevoite sa apeleze la diferite tehnici de reproducere umana asistata pentru a obtine o sarcina. Initial, este indicat un protocol de stimulare ovariana simpla urmat, in caz de esec, de inseminare intrauterina si, ulterior, de fertilizare in vitro. Tratamentul chirurgical nu este de prima linie in sindromul de ovare polichistice. Se foloseste numai in cazuri bine selectionate, la paciente infertile rezistente la tratamentul medicamentos. Se recomanda drillingul ovarian laparoscopic.

Contraceptivele orale combinate sunt utilizate ca tratament de prima intentie la pacientele cu SOPC. Ele vor normaliza ciclurile menstruale, vor mentine endometrul normal (prevenind cancerul de endometru) si vor scadea nivelul de androgeni, ameliorand acneea si hirsutismul.

 

Dr. Corina Chisu

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.