Sindromul metabolic reprezinta un grup de factori de risc: hipertensiunea arteriala, nivelul zaharului din sange crescut, precum si colesterolul “rau” (LDL-colesterolul), impreuna cu excesul de grasime abdominala. Acesti factori cresc semnificativ riscul de aparitie a diabetului si a bolilor cardiovasculare si ale vaselor de sange.
Daca aveti un singur factor dintre acestia nu inseamna ca aveti sindrom metabolic. Oricum, oricare dintre acestia va poate creste riscul de aparitie a unor boli destul de grave. Insa, daca aveti mai mult de doi factori, riscul este si mai crescut. Daca aveti sindromul metabolic, schimbarile drastice ale stilului de viata pot intarzia sau preveni aparitia bolilor serioase, urmate acestuia.
Cum puteti preveni sindromul metabolic
• Faceti exercitii fizice. Este important ca exercitiile fizice sa faca parte din viata de zi cu zi (sau macar de 4-5 ori pe saptamana), sa fie de intensitate usoara (la inceput) sau medie. Dar sa fie constante. Durata exercitiilor ar trebui sa fie de 30-60 de minute pe zi. Daca nu stiti ce tip de exercitii fizice vi se potrivesc, este necesar sa apelati la un specialist (instructor). Discutia cu un medic va poate ghida spre indicatiile sau contraindicatiile pe care le aveti in privinta efectuarii exercitiilor fizice.
• Asigurati-va ca adoptati o dieta sanatoasa. O dieta echilibrata si sanatoasa trebuie sa fie alcatuita din fructe si legume din plin, proteine vegetale, cereale integrale, lactate degresate (branza, iaurt si derivate, lapte). De asemenea, este important sa evitati sau sa consumati cu moderatie grasimi saturate, grasimi animale si sare in exces.
• Scapati de kilogramele in plus. Daca aveti o greutate mai mare decat ar trebui, este necesar sa reduceti numarul kilogramelor in plus. Grasimea in exces, in special cea acumulata la nivelul abdomenului, favorizeaza aparitia sindromului metabolic. Singur sau impreuna cu un nutritionist, alcatuiti-va un plan de exercitii fizice si o dieta sanatoasa si echilibrata.
• Renuntati la fumat. Fumatul este nociv in general, pentru toate organele din corp. Acesta favorizeaza cresterea nivelului de colesterol, care se depune pe vasele de sange, ingustandu-le. Acest fenomen poate duce la aparitia unor situatii mai grave, precum accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic.
• Faceti controale medicale periodice. Sindromul metabolic nu determina aparitia unor simptome specifice. Din acest motiv, este important sa faceti controale medicale periodice, inclusiv analize de sange ce verifica tensiunea arteriala, nivelul colesterolului si al zaharului din sange (glicemia).
Aceste schimbari ale stilului de viata pot preveni aparitia factorilor de risc si a sindromului metabolic.
Cand trebuie consultat medicul
Este necesar sa consultati imediat un medic si sa luati masuri daca aveti:
• Un nivel crescut al colesterolului
• Hipertensiune arteriala (valori crescute ale tensiunii arteriale)
• Un nivel al glicemiei crescut (zaharul din sange)
• O greutate peste nivelul normal
Daca va regasiti intr-una sau mai multe situatii, este recomandat sa incepeti sa faceti schimbari acum, inainte de a dezvolta sindromul metabolic. Chiar si pierderea de doar 10% din greutatea corporala va poate ajuta sa scadeti nivelul tensiunii arteriale, al glicemiei si al colesterolului.
Pe langa schimbarile stilului de viata, este necesar si tratamentul medicamentos. Factorii de risc pot fi redusi si tinuti sub control si cu ajutorul medicamentelor. Discutati cu un medic in legatura cu tipul, dozele si modul de administrare al medicamentelor prescrise.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontology