Sindromul gura-mana-picior este cauzat de un virus. Simptomele includ ulcere sau rani la nivelul cavitatii bucale (la interior sau la exterior) si iritatii sau vezicule la nivelul mainilor, picioarelor sau al feselor. Desi provoaca disconfort, acest sindrom nu prezinta nicio amenintare pentru viata.
Oricine poate dezvolta aceasta afectiune, insa copiii sub 10 ani sunt mai predispusi. Desi nu exista un tratament specific, puteti ameliora simptomele in timp ce boala se vindeca de la sine.
Cauzele sindromului gura-mana-picior
Virusurile implicate in aparitia sindromului gura-mana-picior se numesc coxsackievirus A16 si enterovirus 71. Cel mai frecvent, insa, acesta este denumit simplu coxsackie.
Copilul se poate contamina prin contactul cu o persoana infectata sau cu un obiect care a intrat in contact cu virusul, precum manerul usii sau o masa. Acest sindrom apare mai frecvent vara si toamna.
Care sunt simptomele?
Simptomele timpurii pot include febra si durerea in gat, iar la copiii mai mici poate aparea scaderea apetitului. Veziculele dureroase pot aparea in interiorul gurii copilului (in special in spate) sau pe limba.
In plus, puteti observa o iritatie la nivelul palmelor sau al talpilor la o zi sau dupa aparitia simptomelor. Iritatia se poate transforma in vezicule. Petele plate pot aparea si la nivelul genunchilor, coatelor sau al feselor. Copiii pot prezenta toate aceste simptome sau doar unul singur.
Ulcerele de la nivelul cavitatii bucale pot face dificila inghitirea. Din acest motiv, asigurati-va ca persoana infectata primeste hrana si hidratare corespunzatoare.
Cum se stabileste diagnosticul
Medicul va poate intreba ce simptome prezinta copilul si poate inspecta prezenta ulcerelor si a iritatiilor de la nivelul cavitatii bucale, dar si de la nivelul intregului corp. Aceasta inspectie fizica este, de cele mai multe ori, suficienta pentru diagnosticarea sindromului gura-mana-picior, fara a fi necesare investigatii suplimentare. Insa, uneori, pot fi recoltate analize de laborator pentru certitudine.
Tratamentul sindromului gura-mana-picior
Acesta dispare de la sine, de obicei, in 7-10 zile. Nu exista nici tratament, nici vaccinuri specifice. Insa, puteti ameliora simptomele astfel:
- administrati medicamente pentru durere, de tip ibuprofen sau paracetamol ori spray-uri bucale cu anestezic. Nu utilizati aspirina la copii, deoarece poate avea efecte adverse grave.
- consumati iaurturi sau smoothie-uri pentru ameliorarea durerii in gat
- aplicati creme pentru mancarimi, precum calamina.
Poate fi prevenit sindromul gura-mana-picior?
Un copil contaminat este cel mai contagios in primele 7 zile. Insa, virusul poate ramane in corp de la zile la saptamani dupa disparitia simptomelor, in saliva sau in scaun. Cel mai bun mod de a preveni sindromul gura-mana-picior este sa va spalati pe maini riguros de mai multe ori pe zi. Acest lucru este valabil si pentru adulti, in special daca intrati in contact cu materiile fecale sau cu saliva ori mucusul copiilor infectati.
Spalati-va pe maini! Evitati aparitia unor afectiuni serioase
Inainte de a se intoarce in colectivitate, copilul nu trebuie sa mai prezinte simptome, inclusiv febra. In caz contrar, este necesara izolarea de colectiv pana la disparitia simptomelor. Discutati cu medicul in legatura cu contagiozitatea copilului. Asigurati-va ca protejati si sanatatea altor copii prin izolarea celui contagios. In acest fel, se poate opri raspandirea si perpetuarea virusului in colectivitate.