Sindromul dispeptic este definit de catre experti ca fiind o serie de simptome clinice care apar atunci cand golirea gastrica este incetinita, ca urmare a prezentei unor afectiuni digestive, dar si a altor afectiuni. Cauzele frecvente ale dispepsiei sunt cele de natura organica.
Printre aceste cauze, se numara: boala ulceroasa, refluxul gastroesofagian, unele medicamente (cel mai frecvent antiinflamatoarele nesteroidiene), tumorile gastrice si esofagiene etc. Cu toate acestea, unii pacienti prezinta doar sindrom dispeptic de natura functionala.
Principalele simptome in sindromul dispeptic
- Senzatie de disconfort la nivelul abdomenului, ce apare adesea dupa masa (atat imediat, cat si ulterior). Unii pacienti descriu aceasta senzatie ca o durere in regiunea epigastrica
- Senzatie de satietate rapida
- Greata – intensificata imediat sau la cateva ore dupa masa
- Varsaturi – dupa evacuarea continutului gastric, pacientul simte o ameliorare pentru scurt timp
- Flatulenta
In cazul fiecarui pacient, simptomele pot varia foarte mult. De asemenea, mai pot aparea si simptome, precum: scaderea apetitului sau durere in spatele sternului in timpul meselor (simptome prezente in bolile esofagiene, cum ar fi boala de reflux esofagian).
Diagnostic
Examenul fizic nu ofera informatii importante cu privire la diagnostic si, de aceea, trebuie completat cu examenul de laborator si imagistic. Testele de sange includ hemoleucograma, teste biochimice obisnuite si, uneori, testul pentru sangerari oculte. In cazul in care exista modificari ale analizelor de sange, este posibil ca medicul sa va recomande efectuarea unei endoscopii digestive sau a altor examene imagistice.
Superalimente cu superputeri pentru organism
Recomandari pentru persoanele cu sindrom dispeptic
Alimentatia este cel mai important factor asupra caruia se poate interveni. Este de preferat sa evitati alimentele despre care stiti ca va dau senzatie de disconfort dupa masa.
- Mesele trebuie sa fie regulate (4-5 mese pe zi), in portii mici. Mesele bogate, in special seara, sunt complet interzise.
- Masa de seara trebuie luata cu cel putin doua ore inainte de culcare.
- Persoanele care sufera de sindrom dispeptic trebuie sa renunte la fumat. Sunt interzise fumatul si cafeaua dimineata, inainte de micul dejun.
- Evitati consumul de alcool, in special pe stomacul gol.
- Mestecatul repede al alimentelor, vorbitul in timpul meselor sunt adesea cauzate de acumularea aerului in stomac (aerofagie), favorizand aparitia eructatiei, balonarii sau a senzatiei de prea plin.
- Alimentele nu trebuie consumate foarte fierbinti sau foarte reci.
- Evitati alimentele acide sau cele care fermenteaza, cum ar fi supele si ciorbele de carne, prajelile, condimentele, legumele si fructele crude, grasimea de origine animala, dulciurile, bauturile carbogazoase.
Incldeti in dieta dumneavoastra zilnica:
- Supa si ciorba de legume
- Carne fiarta sau gratar
- Peste proaspat
- Legume fierte
- Produse lactate cu mai putin de 2% grasime
- Apa plata