Sindromul de oboseala cronica reprezinta oboseala sau extenuarea severa care dureaza cel putin 6 luni si impiedica desfasurarea normala a activitatilor zilnice. Majoritatea persoanelor care sufera de acest sindrom asociaza si alte semne, precum dureri musculare, articulare, tulburari de somn, puterea de concentrare scazuta sau dureri de cap.
Nu exista teste care sa confirme diagnosticul acestui sindrom, de aceea, multe persoane se confrunta cu el ani de zile. Oboseala cronica este reactia organismului la o serie de factori fizici si emotionali.
Simptomul principal: oboseala severa care dureaza cel putin 6 luni
Cauzele care determina aparitia sindromului de oboseala cronica sunt inca neelucidate. Unele cercetari pun baza in infectii virale sau bacteriene, precum si in tulburari hormonale sau nervoase. Simptomul principal este oboseala severa care dureaza cel putin 6 luni si nu se diminueaza la odihna. Severitatea se masoara in gradul de afectare a vietii de zi cu zi sau a capacitatii de munca. Alte simptome ca suferiti de oboseala cronica:
- Perderea memoriei sau a capacitatii de concentrare;
- Dureri de gat;
- Somn neodihnitor (la trezire va simtiti obosit);
- Ganglionii de la nivelul axilei sau al gatului sunt mariti in volum.
Pentru un diagnostic pozitiv al acestui sindrom sunt necesare cel putin 4 criterii din cele mentionate mai sus. Aceste simptome trebuie sa apara odata cu oboseala sau dupa si trebuie sa dureze cel putin 6 luni.
Unele persoane care sufera de oboseala cronica mai pot dezvolta si afectiuni cardiace, precum cresterea tensiunii arteriale sau a numarului de batai pe minut ale inimii, ori mai pot acuza senzatii de lesin sau ameteala. Depresia poate fi, de asemenea, un simptom, cu toate ca poate fi semnul unei afectiuni psihice mai severe. Diagnosticul poate fi pus doar dupa efectuarea unei evaluari complete ce a exclus celelalte boli care au simptome comune. Cele mai afectate persoane de sindromul oboselii cronice au varste cuprinse intre 25 si 45 de ani si 6 din 10 sunt femei.
Oboseala cronica se poate instala treptat sau brusc
Totodata, poate fi trecuta cu vederea foarte mult timp, mai ales daca nu sunt si alte semne si simptome asociate. Insa, in general, semnele sunt mai severe la debut, iar mai tarziu, starea generala se poate imbunatati pentru ca, apoi, sa se inrautateasca iar. Cercetarile arata ca sindromul de oboseala cronica are o afectare sezoniera, cele mai multe cazuri fiind diagnosticate din noiembrie pana in februarie.
Unele persoane afectate de aceasta stare de oboseala intampina greutati in efectuarea activitatilor zilnice, iar altele le pot efectua, insa se simt neobisnuit de obosite dupa. Persoanele afectate mai sever pot intampina greutati chiar si la ridicarea din pat si pot necesita ajutor la efectuarea unor activitati de baza, precum mancatul, imbracatul sau imbaierea. Efectuarea unui consult de specialitate este deosebit de important, indiferent de simptome. Cercetarile au demonstrat ca persoanele care se prezinta la medic de cand observa aceste semne au o rata de vindecare mult mai crescuta fata de cele care ezita sau amana vizita la un specialist.
Care este tratamentul pentru oboseala cronica?
Acesta consta in primul rand in imbunatatirea stilului de viata, printr-o alimentatie corecta, bogata in fructe si legume, precum si efectuarea in mod regulat de exercitii fizice, chiar si la domiciliu. Se recomanda consultatiile la psiholog pentru schimbarea modului de a gandi si a comportamentului, precum si sprijinul familiei.
A fost demonstrat ca exercitiile fizice efectuate gradat, de la un nivel scazut la unul mai ridicat si in mod constant, va ajuta sa redobanditi puterea si energia si sa va simtiti mai bine. Medicamentele ce pot fi administrate in cazul oboselii cronice sunt antialgice (pentru durerile de cap, musculare sau articulare), antidepresive pentru imbunatatirea somnului si a controlului durerii sau unele suplimente minerale prescrise de medic. Cel mai important lucru este sa va pastrati atitudinea pozitiva in toate situatiile, deoarece psihicul si corpul sunt intr-o interconectare permanenta si se influenteaza reciproc.
Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti