Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Simptomele psoriazisului, atenuate in anotimpul cald

4 mai 2010
Share

Psoriazisul este o boala cronica ce se dezvolta la nivelul pielii. Ea se manifesta prin cresterea rapida, mult peste ritmul normal, celulelor pielii. Aceasta crestere duce la aparitia unor plagi tegumentare ingrosate, proeminente, acoperite cu scuame (coji). Psoriazisul nu afecteaza numai starea de sanatate, ci intervine negativ in planul psihologic, social si chiar economic al vietii.

Psoriazisul se manifesta de obicei la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului si unghiilor, insa se poate extinde si in alte zone ale corpului. In unele cazuri sunt afectate articulatiile, iar atunci vorbim de artrita psoriazica sau de psoriazis artropatic. Tratamentul bolii nu urmareste o vindecare, ci o tinere sub control a simptomelor.

2% dintre romani sufera de psoriazis
Dermatologii sustin ca 2% dintre romani sufera de psoriazis. „Boala poate sa evolueze foarte mult timp, pentru ca afectiunea este genetica. Pacientul cu psoriazis are cel putin o gena din cele noua cunoscute pana in prezent de psoriazis”, a declarat prof. dr. Calin Giurcaneanu, seful sectiei de dermatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta „Elias”, Bucuresti.
Conform ultimelor statistici, pe plan mondial, 2% din populatie este afectata de aceasta boala dermatologica. Rezultatele arata ca persoanele cu pielea alba sunt cele mai predispuse la psoriazis. In tarile nordice, maximum 3% dintre locuitori au aceasta boala, mai afectati fiind insa canadienii, 5,7% dintre acestia suferind de aceasta afectiune.

Razele ultraviolete au efecte pozitive in controlul psoriazisului
Venirea anotimpului cald aduce atat aspecte pozitive, cat si negative pentru bolnavul de psoriazis. Expunerea la razele ultraviolete aduce o ameliorare a simptomelor bolii. Efectele benefice ale soarelui in evolutia psoriazisului sunt recunoscute atat de pacienti, cat si de specialisti. Razele ultraviolete pot reduce semnificativ timpul de multiplicare al celulelor. Efectul benefic poate fi dublat si de cresterea umiditatii atmosferice. Din pacate, anotimpul cald nu are acelasi efect asupra tuturor pacientilor bolnavi de psoriazis. Pentru unii dintre acestia, caldura poate fi chiar un factor ce declanseaza episoade acute ale bolii. Uneori, tocmai acest stres poate duce la agravarea simptomelor bolii.

Beneficiile soarelui asupra pacientilor cu psoriazis sunt de lunga durata, chiar si trei luni de la expunere.

Sfaturi pentru expunerea la soare
Expunerea la soare este periculoasa si pentru persoanele care nu prezinta afectiuni dermatologice. Pacientii cu psoriazis necesita o atentie suplimentara. Astfel, aceasta se face treptat, crescand durata cu cateva minute in fiecare zi. Pacientul nu trebuie sa stea la soare fara creme de protectie. Astfel, se va alege o crema de corp cu factor de protectie cel putin 25, iar pentru fata, chiar mai mare de 25. Consultati insa medicul dermatolog inainte de achizitionarea unui astfel de produs. Apa sarata (marea) este si ea benefica in cazul psoriazisului. Nu stati insa prea mult in apa, deoarece ati putea agrava simptomele. Cateva minune sunt suficiente. Dupa, spalati-va cu apa dulce si stergeti usor pielea cu un prosop curat. Expunerile la soare sunt cu atat mai benefice cu cat au loc in cadrul unui concediu de odihna. Eliminarea stresului cotidian poate participa la ameliorarea simptomelor. In alegerea unei destinatii de vacanta este bine sa consultati medicul dermatolog. Acesta va ajusta tratamentul in functie de necesitatile zonei respective: umiditate, temperatura etc.

„Persoanele cu forme severe de psoriazis prezinta risc de infarct miocardic de sapte ori mai mare decat individul care nu are psoriazis. Alte afectiuni care se asociaza frecvent cu psoriazisul sunt hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, bolile cerebrovasculare sau embolia pulmonara”, a explicat dr. Calin Giurcaneanu.

Fototerapia, metoda de tratament
Observarea beneficiilor razelor ultraviolete in ameliorarea simptomelor psoriazisului a dus la utilizarea fototerapiei ca tratament desfasurat intr-un cadru controlat. Astfel, fototerapia foloseste radiatiile ultraviolete B (UVB) si A (UVA) in combinatie cu un agent fotosensibilizant ce creste sensibilitatea si permisivitatea pielii la lumina. Acest tip de terapie are ca principale reactii adverse arsurile la nivelul pielii, iar pe termen lung, aparitia malignitatilor cutanate.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Prof. dr. Calin Giurcaneanu,
Seful sectiei de dermatologie,
Spitalul Universitar de Urgenta „Elias”
Bucuresti

 

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.