Multe persoane fac o confuzie intre boala Alzheimer si dementa. Care este diferenta? Alzheimer este o boala in sine, iar dementa reprezinta un grup de simptome ce includ pierderea memoriei, tulburari de gandire si relationare. De asemenea, dementa nu este cauzata numai de boala Alzheimer, ci poate fi si rezultatul altor afectiuni.
Potrivit expertilor, cele mai frecvente semne si simptome precoce ale bolii Alzheimer sau alte tipuri de dementa includ:
- Pierderea memoriei. Desi amintirile mai vechi pot fi neafectate, persoanele cu dementa pot uita experientele recente sau evenimente importante ce interfereaza cu viata de zi cu zi. Oricine poate uita niste detalii de la un eveniment recent sau o conversatie ori si le poate aminti mai tarziu. Persoanele cu dementa pot uita totul.
- Repetitia. Persoanele cu dementa pot repeta aceleasi lucru incontinuu, cuvant cu cuvant. De asemenea, acestea pot pune aceleasi intrebari de fiecare data, chiar daca au primit raspunsurile intotdeauna.
- Probleme de limbaj. Cu totii ne chinuim sa ne amintim cate un cuvant cateodata. Insa persoanele cu dementa au probleme profunde in a-si gasi chiar cuvintele de baza. Felul lor de a vorbi poate deveni greu de urmarit intr-o conversatie.
- Tulburari de personalitate. Persoanele cu dementa au schimbari bruste de dispozitie. Acestea pot deveni nervoase sau suparate fara un motiv. Ele ar putea deveni neasteptat de suspicioase cu membrii familiei.
- Dezorientare si confuzie. Persoanele cu dementa se pot pierde in locuri pe care le cunosc foarte bine, precum in cele din jurul casei. De asemenea, mai pot avea dificultati in a indeplini sarcini de baza si familiale, precum gatitul sau barbieritul.
- Lipsa igienei proprii. De multe ori, acesta este cel mai pregnant semn al bolii Alzheimer. Persoanele care obisnuiau sa se ingrijeasca de aspectul propriu incep sa poarte haine uzate sau chiar sa renunte la imbaiere.
- Comportamentul bizar. Cu totii obisnuim sa punem cheile in alta parte decat de obicei. Insa persoanele cu boala Alzheimer deseori pun obiectele in locuri ciudate si deloc potrivite. Acestea pot pune periuta de dinti in frigider sau laptele in dulapul de la baie.
Daca o persoana apropiata prezinta aceste semne, nu va panicati – nu inseamna neaparat boala Alzheimer. Insa trebuie neaparat un consult de specialitate pentru o evaluare mai amanuntita.
Pentru o prima evaluare, puteti incepe cu un consult la medical de familie sau puteti merge direct la un psihiatru sau neurolog. Din pacate, nu exista un test concret pentru boala Alzheimer, iar medicii pot utiliza mai multe tehnici pentru a pune diagnosticul. In plus fata de examenul fizic, se mai pot face alte teste aditionale.
Investigatii necesare pentru depistarea bolii Alzheimer
- Testele de status mental (MMSE). Medicul va poate pune o serie de intrebari pentru a evelua functia mentala. Acesta testeaza memoria de scurta durata, abilitatea de a urmari niste indicatii si abilitatea de a rezolva probleme.
- Examene neurologice. Pentru a evalua semnele bolii Alzheimer, medicul va testa functia neurologica, incluzand limbajul, echilibrul, coordonarea si reflexele.
- Teste imagistice. Tomografia computerizata, un RMN sau PET pot fi de ajutor pentru a pune un diagnostic. Acestea pot identifica semne ale bolii Alzheimer in creier si alte cauze ale simptomelor, precum tumori sau accidente vasculare cerebrale.
Exista si alte afectiuni care pot cauza dementa sau simptome similare, precum deficite de vitamine, afectiuni ale glandei tiroide, depresie, efecte adverse ale medicamentelor si abuzul de alcool. Daca suspectati ca o persoana apropiata are Alzheimer, trebuie sa mergeti la medic in cel mai scurt timp. Cu cat boala este diagnosticata mai devreme, cu atat puteti sa faceti un plan in legatura cu metodele de tratament si evolutia acesteia. Nu ignorati posibilele semne de ingrijorare ale bolii Alzheimer. Nu asteptati o posibila criza pentru a consulta un medic. Daca aveti orice dubiu in legatura cu memoria sau comportamentul unei persoane dragi, faceti o programare acum la medic.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie