Revista care te menține sănătos

Seniori

Simptomele menopauzei: metode de ameliorare

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
4 ianuarie 2022
Share
Simptomele menopauzei: metode de ameliorare

Menopauza este definita prin absenta menstruatiei timp de 12 luni. Tranzitia apare odata cu variatia menstruatiilor si se termina odata cu ultima menstruatie. Premenopauza este perioada dinainte de instalarea propriu-zisa a menopauzei, iar postmenopauza este perioada ulterioara instalarii menopauzei.

Menopauza este un proces in care functia ovarelor scade, iar femeia in cauza nu mai poate ramane insarcinata. Ovarele fac parte din sistemul de reproducere a organismului si au rolul de a produce ovulele si hormonii sexuali feminini. Aflati care sunt simptomele menopauzei si cum le puteti tine sub control.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Bufeurile

Reprezinta senzatia de caldura puternica, instalata brusc, fiind unul dintre principalele simptome ale menopauzei. Pentru ameliorare, este indicat sa tineti un jurnal in care sa notati momentele in care acestea apar, precum si factorii favorizanti. Printre factorii care pot duce la aparitia bufeurilor se numara: cofeina, alcoolul, temperatura din mediul ambiant si stresul. Atunci cand simtiti ca aveti bufeuri, este indicat sa respirati adanc pe nas si pe gura, alternativ. Daca sunt severe, discutati cu medicul.

Transpiratiile nocturne

In timpul noptii, bufeurile pot dura trei minute sau mai mult si pot duce la aparitia transpiratiilor nocturne si intreruperea somnului. Incercati sa inlocuiti pijamalele obisnuite cu unele mai subtiri. Daca nu este suficient, lasati aerul conditionat sau ventilatorul sa raceasca putin incaperea inainte de culcare.

Menopauza, alta provocare pentru femeile cu diabet

Contactul sexual dureros si scaderea libidoului

Schimbarile hormonale aparute la menopauza favorizeaza subtierea si uscaciunea vaginala, ce pot duce la durere in timpul cotactului sexual. Din fericire, insa, exista numeroase produse care pot facilita acest lucru, precum lubrifiantii sau cremele vaginale. Este indicat sa discutati cu medicul in legatura cu acestea. O viata sexuala sanatoasa inseamna o sanatate generala mai buna.

Este indicat sa faceti mai mult sex. In cazul in care aveti un libido scazut din cauza menopauzei, incercati anumite „artificii” erotice care pot reimprospata relatia cu partenerul, precum masajul sau jucariile sexuale. Cel mai important este sa discutati cu partenerul in legatura cu problemele pe care le aveti in acest sens, precum si despre problemele la nivel psihic care apar: depresia, anxietatea, sentimentele de frica, scaderea respectului de sine etc.

inainte-de-Tulburarile-de-somn

Tulburarile de somn

Acestea apar frecvent la menopauza. Pot fi combatute cu usurinta prin intermediul exercitiilor fizice, efectuate cu trei ore inainte de culcare. Nu dormiti la pranz, evitati consumul de alcool si folosirea aparatelor electronice inainte de culcare, daca vreti sa aveti un somn odihnitor. Daca aceste metode nu va ajuta, discutati cu medicul in legatura cu metodele pe care le aveti la dispozitie pentru combaterea tulburarilor de somn.

Schimbarile de dispozitie

In timpul menopauzei, schimbarile bruste de dispozitie apar frecvent si puteti trece rapid de la fericire la nervozitate, iritabilitate si tristete. Acestea se manifesta din cauza schimbailor hormonale. Este recomandat sa practicati sporturi relaxante (yoga, Pilates, tai chi), asociate cu meditatia. Daca simptomele sunt severe, este recomandat sa apelati la un medic pentru a va prescrie un tratament medicamentos.

Durerea de cap

Durerile de cap si migrenele se pot agrava la menopauza. Este indicat sa tineti un jurnal in care sa notati momentul aparitiei, precum si daca sunt in asociere cu bufeurile. O cauza frecventa a durerilor de cap la manopauza este si lipsa de somn, insa aceasta din urma este tot un simptom al menopauzei. Exista tratamente care pot ameliora ambele simptome, insa este necesar sa consultati un medic mai intai.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.