Revista care te menține sănătos

Digestie

Simptome similare, afectiuni digestive diferite

2 noiembrie 2017
Share

Medicul nu trebuie sa porneasca niciodata cu idei preconcepute despre un caz anume. El trebuie sa fie constient ca in fiecare etapa diagnostica sau chiar terapeutica poate fi pe o cale gresita si sa-si revizuiasca oricand cele doua atitudini. Gandirea medicala trebuie adaptata de la caz la caz, in functie de afectiuni, boli asociate, varsta pacientului.

Fiecare etapa a demersului diagnostic trebuie sa se concretizeze cu o opinie distincta, astfel incat caile ce deriva din concluziile anamnezei sa fie mai bine revizuite in timpul examenului obiectiv, iar cele ale examenului obiectiv sa fie cat mai bine cercetate in timpul explorarilor paraclinice. In majoritatea situatiilor, exista un simptom dominant de la care poate porni demersul diagnostic. In unele cazuri, acest simptom poate fi unic. Cel mai tipic exemplu este cel al durerii abdominale.

Durerea in capul pieptului, cel mai comun simptom

Durerea abdominala epigastrica (in capul pieptului) este una dintre cele mai frecvente acuze pentru care pacientii se adreseaza medicului. Daca hernia gastrica transhiatala reprezinta afectare esofagiana, ce se poate manifesta prin durere abdominala epigastrica, nu inseamna ca este si singura. Achalazia (imposibilitatea relaxarii cardiei, cu dilatarea consecutiva a esofagului in timpul alimentatiei), cancerul esofagian distal, ulcerul gastroduodenal, gastrita, colecistita, litiaza biliara, pancreatita acuta, afectiunile colonului transvers sunt numai o parte dintre afectiunile digestive ce se pot manifesta cu durere localizata in acest loc.

Varsaturile

Un alt exemplu de simptom foarte des intalnit in practica gastroenterologica este varsatura. Se poate manifesta tipic la pacientii cu ulcere, afectiuni biliopancreatice, ocluzii intestinale, apendicita acuta, dar foarte frecvent se intalneste la pacientii cu afectiuni psihiatrice, tumori intracraniene, sindrom vertiginos, postadministrare de medicamente (de exemplu, citostatice) sau postinfectios. Examenul clinic si paraclinic este cel care defineste diagnosticul final.

Episoadele diareice

Bolile inflamatorii cronice ale intestinului se intalnesc la 5 persoane din 100.000 anual si afecteaza in mod egal ambele sexe. Aproximativ 10% dintre persoanele afectate au rude cu aceste boli. Dintre acestea, amintim boala Crohn si rectocolita hemoragica. Simptomele depind, in general, de localizarea leziunilor, dar sunt reprezentate in special de diareea cu sange. De asemenea, episoadele diareice pot fi intalnite si in alte afectiuni digestive: sindromul de colon iritabil, bolile infectioase (cu Giardia lamblia, de pilda), suprainfectia bacteriana a intestinului subtire, cancerul de colon, toxiinfectiile alimentare etc.

Consultati medicul! Doar el poate stabili diagnosticul corectla intertitlul consultati medicul 2

Durerea localizata la nivelul abdomenului poate sa provina fie de la organe abdominale, fie de la organe extraabdominale. De asemenea, aceasta poate proveni atat de la organe digestive intraabdominale, cat si de la organe extradigestive (rinichi, splina, aparat genital, vase mari de sange) situate in cavitatea abdominala. Pe aceste considerente, demersul in continuarea diagnosticului unei dureri resimtite la nivel abdominal trebuie sa porneasca de la intrebarea daca durerea este provocata de un viscer, de peretele abdominal sau este iradiata din alta parte. Durerea iradiata se manifesta ca urmare a utilizarii acelei cai nervoase de mai multe organe situate in proximitate.

Cea mai importanta caracteristica a durerii abdominale, ceea ce poate orienta cel mai bine in legatura cu organul ce o determina, este localizarea acesteia, chiar imprecisa si difuza. Nu trebuie neglijate nici celelalte caracteristici ale durerii, cum ar fi: intensitatea, cronologia, metodele de agravare sau calmare, semnele asociate.

Fiti foarte atenti la tulburarile digestive care se manifesta in sezonul estival, mai ales daca alegeti ca destinatie de concediu tarile exotice. Cele mai frecvente probleme digestive sunt: „diareea calatorului”, constipatia, indigestia, toxiinfectiile alimentare, enterocolita.

 

Dr. Claudia Cimpoeru

Medic gastroenterologie

Centrul Medical de Diagnostic,

Tratament Ambulatoriu

si Medicina Preventiva, Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.