Depresia este din ce in ce mai frecventa in zilele noastre. De cele mai multe ori, este asociata cu tristetea, plansul si sentimentele de neajutorare si inutilitate. Insa, aceasta afectiune are si consecinte fizice.
Aceste efecte sunt la fel de importante ca cele emotionale, afectand intreg organismul. Iata care sunt consecintele fizice ale depresiei.
Oboseala excesiva si permanenta
Oboseala excesiva, aproape permanenta, este un simptom frecvent al depresiei. Ocazional, toate persoanele pot avea un nivel scazut al energiei sau sentimente de dezinteres fata de activitatile cotidiene.
De multe ori, se poate pune in valoare nivelul crescut de stres, insa depresia este ocolita. Oboseala excesiva, zilnica, poate duce la tulburari de concentrare, sentimente de iritabilitate si apatie. Persoanele care sufera de depresie au tulburari de somn sau insomnie. Uneori, acestea se pot simti obosite chiar daca au dormit suficient.
Multe afectiuni precum infectiile sau bolile cronice pot cauza oboseala excesiva. Este important sa determinati cauza si sa luati in calcul depresia.
Scaderea pragului de toleranta la durere
Va simtiti obosit si nu puteti sa faceti anumite activitati pentru ca aveti dureri ? De multe ori, depresia si durerea cronica sunt asociate si coexista.
Persoanele cu depresie au un prag de toleranta scazut la durere, iar durerea are un impact mai mare asupra acestora. Este important ca simptomele sa fie evaluate impreuna, intr-un context comun, mai ales daca medicul considera existenta concomitenta a acestora.
Tratamentul cu antidepresive poate ameliora simptomele depresiei, dar poate actiona si ca analgezic, ameliorand durerea.
6 tulburari ce pot imita depresia
Durerea musculara si de spate
Dimineata la trezire va puteti simti bine, insa, atunci cand sunteti la locul de munca, puteti experimenta durerea de spate. Ar putea fi stresul sau depresia. Desi durerile de spate sau musculare sunt adesea asociate cu postura incorecta, acestea pot fi si consecintele unei tulburari mintale, precum depresia.
Inflamatia din organism poate avea o legatura cu circuitele nervoase din creier. Astfel, inflamatia poate intrerupe semnalele creierului, ceea ce are un rol major in aparitia depresiei si a modului de tratare a acesteia.
Deficitul de vitamina B12 duce la depresie?
Durerile de cap
Aproape orice persoana poate avea dureri de dap, uneori. Situatiile stresante de la locul de munca sau din viata personala pot fi factori declansatori. Insa, de multe ori, durerile de cap nu sunt induse de stres si pot fi un semn al depresiei.
De cele mai multe ori, durerile de cap asociate cu depresia sunt localizate in zona fruntii si pot aparea destul de des. Uneori, acestea pot fi un semn al tulburarii depresive majore.
Durerile de stomac
Atunci cand aveti crampe abdominale, aveti tendinta de a le pune pe seama balonarii sau a perioadei menstruale. Insa, durerea care se agraveaza, in special in timpul stresului, poate fi semnul depresiei.
Legatura dintre acestea consta in faptul ca depresia poate cauza inflamatia sistemului digestiv, iar durerea asociata este, de multe ori, confundata cu sindromul de intestin iritabil. Stomacul contine bacterii „bune”. Daca echilibrul acestora este tulburat, pot aparea simptome ale anxietatii sau ale depresiei.
Daca aveti simptome care anunta depresia, asociate cu dureri fizice sau simptome gastrointestinale, este indicat sa mergeti la medic. Acesta poate stabili daca aceste suferinte fizice sunt cauzate de depresie si va poate indica tratamentul corect.