Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Simptomele sunt destul de nespecifice, variaza de la o persoana la alta si se pot instala brusc. Principalele boli cardiovasculare sunt: hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, tulburarile de ritm, bolile valvulare.
La aparitia bolilor cardiovasculare contribuie diversi factori de risc. Unii oameni se nasc cu aceste conditii care predispun la boli de inima si accident vascular cerebral, dar majoritatea le dezvolta din cauza unei combinatii de factori, printre care alimentatia dezechilibrata, sedentarismul si fumatul. Este esential sa invatati sa le recunoasteti, pentru a va prezenta din timp la controlul medical in cazul in care aceste simptome apar pentru prima data sau se accentueaza. Descoperiti cateva dintre simptomele care ar trebui sa va alarmeze.
Durerea toracica
Poate fi principalul simptom al infarctului miocardic. De regula, apare la nivelul sternului cu iradiere in intreaga arie precordiala, gat, maxilar, brate. Poate fi descrisa ca o gheara, presiune, disconfort la nivelul pieptului, cu durata de cateva minute. Poate fi usor confundata cu afectiuni digestive sau dureri ale peretelui toracic. Exista si alte boli care se manifesta cu durere in piept: pneumonia, pericardita, criza de astm, disectia de aorta, atacul de panica etc. Astfel, orice durere care apare la nivelul toracelui cu durata de cateva minute pana la cateva ore trebuie sa va trimita la medic.
Palpitatiile
Un alt simptom frecvent sunt palpitatiile, traduse prin resimtirea batailor inimii uneori puternice sau neregulate, alteori, ca o pauza in ritmul cardiac. Palpitatiile, de regula, sugereaza prezenta unei aritmii cardiace. Cel mai frecvent este vorba despre extrasistole, dar pot fi si simptomul unei tahicardii supraventriculare sau fibrilatie atriala.
6 valori pentru sanatatea inimii
Respiratia dificila
Numita si dispnee, poate fi simptomul unei boli cardiace sau pulmonare. Dispneea poate aparea la eforturi mici sau chiar in decubit dorsal, pacientul fiind nevoit sa doarma in pozitie semisezanda. Dispneea apare in insuficienta cardiaca, boala cardiaca, boli valvulare, aritmii, pericardita.
Ametelile
Ametelile sau vertijul poate aparea in bolile cardiovasculare, dar si intr-o serie de alte afectiuni (anemii, boli vasculare, diabet, boli tiroidiene, gastrointestinale, deshidratare, infectii etc.), astfel incat orice persoana care acuza episoade de ameteli trebuie sa consulte un medic pentru stabilirea diagnosticului corect.
Lesinul
Sincopa, lesinul sau pierderea cunostintei, desi de cele mai multe ori nu are o cauza grava, poate indica boli cardiace, neurologice, vasculare sau metabolice. Sincopa cardiaca poate evolua spre moarte subita.
Primul ajutor in caz de… lesin
Oboseala nejustificata
Senzatia de sfarseala, somnolenta pot indica, printre altele, boli cardiace cum ar fi insuficienta cardiaca sau bolile coronariene.
Tusea persistenta
Respiratia suieratoare, alaturi de tusea persistenta pot fi simptomul unei insuficiente cardiace.
Tulburarile digestive
Desi sugereaza de obicei o boala digestiva, greata, balonarea, arsurile epigastrice, lipsa poftei de mancare pot fi manifestari ale infarctului miocardic in special la femei.
Transpiratiile reci
Acestea pot fi semnul unei hipoglicemii, dar si al unui infarct.
Sfatul specialistului
Avand in vedere multitudinea simptomelor bolilor cardiovasculare si nespecificitatea lor, este bine sa apelati la medic in cazul prezentei lor. Persoanele cele mai expuse sunt cele cu dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, cu antecedente familiale de boli cardiovasculare.