Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Simptome care va trimit la ginecolog

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
10 martie 2022
Share

Unele afectiuni tipic feminine au „darul” de a ne ingreuna viata. Dar, pentru ca sunt atat de intime, ne este uneori dificil sa vorbim despre ele. Daca stiti mai multe informatii despre aceste afectiuni, veti reusi sa luati cele mai bune decizii atunci cand vine vorba de tratament.

Am sangerari intre menstruatii

Mai ales dupa 40 de ani, o pierdere de sange in afara menstruatiei poate fi semnul unei leziuni a colului, precanceroasa sau canceroasa. Acesta este motivul pentru care ginecologul va preleva celule din colul uterin si va cere, uneori, si o ecografie. Daca sunteti in premenopauza sau menopauza, trebuie sa va asigurati ca nu exista leziuni uterine sau ovariene: chisturi, polipi, fibroame, cancer de endometru (mucoasa uterului). Dar cauza este adesea mai simpla de atat.

  • Dupa raporturile sexuale

Este necesara examinarea colului uterin. Problema se situeaza, probabil, la acest nivel: daca apare rosu si inflamat la examen, este vorba de cervicita. Simplul contact sexual poate fi cauza. Aceasta afectiune este frecventa, uneori fiind asociata cu prezenta unui sterilet.

  • Daca nu exista o cauza aparenta

Aceste sangerari (spotting) au adesea o explicatie hormonala. Pilulele cu doze mici de estrogen (mai putin de 20 µg) si contraceptivele doar pe baza de progesteron (sterilet hormonal, implant, pilula luata continuu) sunt cunoscute pentru favorizarea acestui fenomen. Uterul are nevoie de cateva cicluri pentru a se adapta.

Am scurgeri transparente

Micile scurgeri sunt, de fapt, normale. Influentate de mediul hormonal, au tendinta de a se acutiza, in general, la mijlocul ciclului, in momentul ovulatiei. Pierderile pot sa fie, de asemenea, mai abundente in timpul pubertatii (si cu putin timp inainte), in sarcina si premenopauza.

  • Ce trebuie sa faceti

O data pe zi, este necesara toaleta intima externa cu un sapun emolient, lichid sau solid. Spalati-va din fata catre spate, mai degraba cu mana decat cu un burete sau manusa de baie. Acordati suficient timp clatirii si uscarii.

  • De evitat

Dusurile vaginale si solutiile antiseptice pentru a „rezolva” aceasta problema sunt interzise. Chiar si produsele de curatare specifice pentru zona intima sunt adesea prea agresive. Perturband flora locala, risca sa influenteze cresterea producerii de secretii vaginale.

Am scurgeri galbui si urat mirositoare

  • In acest caz, este necesar sa consultati imediat un medic. 

Secretiile iritante, care pateaza si/sau au un miros neplacut, trebuie sa fie un semnal de alarma pentru a merge la o consultatie. Acestea pot sa indice prezenta unor bacterii (chlamydia, mycoplasma, gonococcus), ce necesita neaparat o analiza de laborator si un tratament adecvat. Mai mult, exista un risc de transmitere si de ascensiune a infectiei catre trompe (salpingita), ce sta la originea problemelor legate de fertilitate si de sarcinile extrauterine.

  • Ce trebuie sa faceti

Este necesar sa mergeti la medicul de familie sau la ginecolog, care va indica tratamentul oral si/sau local cel mai potrivit cazului dumneavoastra. Acesta va fi urmat, in special daca infectiile sunt recurente, de o reechilibrare a florei locale (sub forma de gelule, creme, monodoze vaginale), ce dureaza intre 7 si 14 zile.

Am scurgeri abundente si lipicioase

  • Si in acest caz, va recomandam sa cereti sfatul medicului.

Dupa ce a verificat ca nu exista bacterii, medicul ginecolog va face un control amanuntit al colului. Fragilizat de o nastere recenta sau de o infectie majora, chiar si vindecata, colul poate suferi de scurgeri permanente. De aici si scurgerile abundente si lipicioase.

  • Ce trebuie sa faceti

Administrarea de ovule prescrise de medic va accelera cicatrizarea colului. In cazul unui dezechilibru al florei vaginale, dupa mai multe tratamente cu antibiotice sau cortizon (ce nu sunt chiar rare), este recomandata o cura de gelule vaginale cu efect reechilibrant timp de 7 pana la 14 zile.

Text: Raluca Mateescu

Sursa: topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.