A avea o dantură sănătoasă reprezintă un deziderat pentru toi pacienţii. Este cunoscută importanţa unui zâmbet fără cusur în viaţa socială a fiecăruia. O persoană fără probleme dentare este mai încrezătoare şi interacţionează mai mult cu cei din jur.
Uneori, însă, poate fi mai dificilă păstrarea unei igiene orale impecabile. În timp, apar diverse simptome care ne determină să facem o programare cât mai repede posibil la medicul stomatolog. Cel mai des întâlnite simptome sunt durerile de dinţi la rece sau cald, respectiv acru sau dulce; halitoză (respiraţie urât mirositoare); schimbarea culorii unor dinţi; bruxismul (scrâşnitul din dinţi); sensibilitatea dentară şi inflamaţiile gingivale.
Durerea dentară
Reprezintă principalul motiv care determină pacienţii să se prezinte la stomatolog. Poate avea diverse cauze, şi anume: cariile, bolile gingivale, fracturarea sau fisurarea dinţilor. Dar, indiferent de factorul declanşator, este foarte important să vă prezentaţi la o consultaţie cât mai repede, pentru stabilirea unui diagnostic corect, dar şi pentru aplicarea tratamentului corespunzător. Astfel, vor creşte şansele ca dintele să poată fi păstrat o perioadă îndelungată de timp.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena pasta pentru dinţi sensibili de la Foramen. Conţine nitrat de potasiu, agent de desensibilizare eficient, care creează un film în jurul dinţilor, înlăturând hipersensibilitatea dentară.
Sensibilitatea dentară
Presupune senzaţia de durere de intensitate scăzută pe care pacienţii o descriu în diverse situaţii: contactul cu alimente sau băuturi reci/calde, în timpul inspirării aerului rece sau în timpul periajului dentar. Sensibilitatea dentară apare ca o reacţie la diferiţi stimuli. Dispare stimulul, dispare şi durerea. Reducerea sensibilităţii dentare se poate realiza prin folosirea unei paste de dinţi cu un conţinut ridicat de fluor sau în cabinetul stomatologic, prin intermediul şedinţelor de desensibilizare. Însă, este indicat să apelaţi la medic pentru a vă putea oferi şi alte sfaturi personalizate.
Adio, carii! Bun venit, zâmbet frumos şi sănătos!
Halitoza
Mirosul neplăcut al respiraţiei sau halitozaeste un semn că igiena orală are de suferit. În cele mai multe cazuri, se dezvoltă pe fondul resturilor alimentare şi a plăcii bacteriene care nu sunt îndepărtate prin periaj. De asemenea, obturaţiile dentare (plombele) incorect realizate, consumul de tutun, afecţiunile parodontale, tartrul, lucrările protetice neadaptate corespunzător sunt factori declanşatori. De aceea, este important un control de specialitate, pentru a se depista cauza şi recomanda tratamentul corect. Inflamaţia gingiei, precum şi orice modificare de culoare a acesteia sunt, de asemenea,situaţii care să vă determine să mergeţi la un control stomatolgic, cu atât mai mult cu cât ele pot ascunde prezenţa unui început de boală parodontală.
Bruxismul
Reprezintă un automatism caracterizat prin „scrâşnirea” cu putere a dinţilor şi oboseală musculară în urma contracţiilor muşchilor masticatori. Bruxismul atât dantura, cât şi articulaţia temporo-mandibulară. Cauzele sunt strâns legate de stresul cotidian, anxietate, administrarea unor medicamente, odihnă insuficientă, schimbarea dinţilor de lapte şi dezvoltarea necorespunzătoare a oaselor maxilare. Tratamentul implică identificarea factorilor cauzatori şi, în paralel, reglarea ocluziei şi aplicarea unor gutiere realizate în laboratorul de tehnică dentară, pe care pacientul trebuie să le poarte în timpul nopţii. Aşadar, un control la medicul stomatolog este esenţial şi în acest caz.
Sfatul specialistului
Deşi, în prezent, medicina dentară oferă tratamente complexe, inclusiv pentru restaurarea totală a danturii, ideal este să ne păstrăm dinţii naturali cât mai mult timp. Cu un program de prevenţie riguros, care include controale periodice, tratamente profilactie şi o igienă orală corectă, se poate evita vizita la dentist din cauza durerii sau „de nevoie”. Este bine de ştiut, totuşi, că există tratamente complete şi pentru îngrijirea şi salvarea dinţilor.