Perimenopauza reprezinta perioada de tranzitie dintre perioada fertila din viata unei femei si menopauza, momentul in care menstruatia se opreste definitiv. Secretia hormonilor feminini (estrogen si progesteron) incepe sa scada la perimenopauza, cauzand aparitia menstruatiilor mai scurte, ca apoi sa dispara.
Aceasta perioada de tranzitie poate dura intre 2 si 5 ani. In momentul in care o femeie nu mai are menstruatie timp de 12 luni, se considera instalarea menopauzei. Instalarea perimenopauzei poate varia de la persoana la persoana, insa varsta medie este de 47 de ani. De asemenea, si simptomele pot varia de la persoana la persoana, facand greu de depistat instalarea acesteia. Care sunt simptomele perimenopauzei aflati in randurile de mai jos.
Menstruatia inconsistenta
Primul semn al perimenopauzei este reprezentat de schimbarile menstruale, din cauza fluctuatiilor inconstante de estrogen. Femeile care intra la perimenopauza pot experimenta mai multe durate (mai scurte sau mai lungi) ale menstruatiei, chiar lipsa totala a acestora.
Sangerarile masive
Din cauza ca ovulatia devine neregulata, endometrul (stratul uterului eliminat la menstruatie) devine mai gros si poate cauza sangerari masive. Daca vi se intampla acest lucru, medicul va poate prescrie o terapie hormonala in doze mici, pentru a evita aparitia acestor schimbari.
Bufeurile sau valurile de caldura
Bufeurile sau valurile de caldura sunt suparatoare si frustrante si apar la majoritatea femeilor aflate la perimenopauza si/sau menopauza. Intensitatea acestora poate varia de la blanda la transpiratii excesive. Nu se stie exact motivul pentru care apar bufeurile, insa se pare ca nivelul scazut al estrogenului joaca un rol important, avand in vedere ca acesta mentine temperatura corpului constanta. Pentru a ameliora intensitatea bufeurilor, este recomandat sa evitati cofeina, alcoolul si alimentele picante.
Trucuri pentru o piele mai frumoasa dupa menopauza
Schimbari ale dispozitiei
La perimenopauza, unul dintre cele mai frecvente simptome sunt schimbarile de dispozitie, precum iritabilitatea si mania. Femeile cu un istoric de depresie postpartum (dupa nastere) sunt mai predispuse la aparitia acestui simptom in timpul perimenopauzei.
Uscaciunea vaginala
Uscaciunea vaginala este un simptom suparator al perimenopauzei, ce apare tot din cauza scaderii nivelului de estrogen. Un nivel scazut al estrogenului poate sa duca la scaderea elasticitatii si a lubrifierii naturale ale tesutului vaginal. Acestea pot duce, in consecinta, la aparitia durerii in timpul contactului sexual. Uscaciunea vaginala poate fi ameliorata prin intermediul lubrifiantilor vaginali, ce hidrateaza si reduc disconfortul.
Aceste simptome ale perimenopauzei pot fi tinute sub control cu ajutorul mai multor remedii, folosite si acasa. Daca experimentati aceste schimbari, este necesar sa va odihniti mai mult, sa evitati substantele ce excita sistemul nervos (cofeina, tutunul, alcoolul), sa incercati tehnici de relaxare si, nu in ultimul rand, sa apelati la medic atunci cand aveti nevoie. Daca aceste simptome sunt intense, medicul va recomanda diverse tratamente pentru a le tine sub control.