Revista care te menține sănătos

Nutriție

Simfonie de culori pentru sanatate – beneficiile fructelor si legumelor colorate

19 iunie 2014
Share

Desi poate parea superficial, cu totii stim ca aspectul mancarii are o mare influenta asupra noastra. In fiziologie este descrisa o asa-zisa faza cefalica a digestiei, care descrie faptul ca inca inainte de initierea ingestiei corpul vede, stie si incepe sa se pregateasca, secretand diferite sucuri digestive.

Mancam „din ochi” cum s-ar spune, ceea ce este foarte important pentru folosirea adecvata a substantelor nutritive pe care le primim. Digestia insasi este facilitata de aceasta etapa. Ar putea fi oare aspectul, mai precis culoarea, un indicator pentru nutrientii din alimente? Nu intotdeauna, dar in cazul fructelor si legumelor, acest lucru este din plin valabil. Aceste produse nu trebuie sa lipseasca de pe masa noastra in nicio zi a saptamanii.

Fitonutrientii: antiinflamatori si hepatoprotectori

Desi valoarea fructelor si legumelor este de mult timp cunoscuta, ele fiind unicele noastre surse de vitamina C, ca si importante surse de fibre solubile si insolubile, in ultimele decenii atentia cercetatorilor a fost atrasa de studierea unor asa-zisi fitonutrienti. Este vorba de substante care nu pot fi incluse intre nutrientii clasici (proteine, lipide, carbohidrati, vitamine si saruri minerale), dar care au actiune in organismul nostru. Fitonutrientii au roluri proprii in organismele vegetale, cum ar fi protectia fata de agresiunea radiatiilor ultraviolete sau fata de invazia unor insecte. Dar studii extinse arata ca cei mai multi fitonutrienti au o actiune sanogenetica si asupra consumatorului uman. Ei sunt antioxidanti (in primul rand), antiinflamatori si hepatoprotectori.

Daca avem de ales intre legumele sau fructele aceleiasi specii, dar paleta de culori este diversa, cel mai bine este sa alegem culorile puternice. Un exemplu clasic este cel al ardeilor si gogosarilor. Cei rosii au mai multi nutrienti fata de cei verzi sau galbui, printre acestia gasindu-se cantitati absolut colosale de vitamina C.

Fitonutrientii contin substante foarte sanatoase

semafor fructeDar de unde stim noi daca fructul sau leguma din farfurie este bogat/a in fitonutrienti? Ei bine, multi fitonutrienti joaca, in plante, rol colorant. Ei sunt pigmenti si pot fi depistati de la prima vedere. Sunt o adevarata simfonie de culori care, pe langa faptul ca stimuleaza pofta de mancare, indica, precum un semafor, prezenta unor substante foarte sanatoase: betacarotenul portocaliu din morcovi, dovleac, papaya si pepene galben; flavonoizii (antocianinele) violet-purpurii din visine, varza rosie, coacaze si alte fructe de padure; licopenul roz-rosu din pepenele rosu, rosii sau exotica guava; ori clorofila verde din spanac, varza si orice alta frunza verde pe care o putem manca (spanac, stevie, leustean, marar, patrunjel, leurda etc.). Nu uitati de alb. Cele mai bune exemple sunt usturoiul, ceapa si prazul, bogate in fitonutrienti cu sulf (alicina din usturoi, de exemplu, este unul dintre cele mai vechi leacuri). Usturoiul este unul dintre componentele regasite mereu in ceaiurile si amestecurile „de viata lunga”.

Mai in gluma, mai in serios, cineva ne sfatuia sa avem in minte steagul Germaniei! Inlocuind negrul cu rosu-violet, culorile din acest steag pot fi un indrumar util pentru cele mai valoroase fructe si legume.

Pentru beneficii maxime consumati produse de sezon

Culorile nu sunt numai un indicator al fitonutrientilor, ci si al „zestrei” de minerale si vitamine. Plantele intens colorate (indiferent de culoare) sunt mai bogate in nutrienti clasici. Insa absolut toate fructele si legumele sunt valoroase. Pana la urma putem face abstractie de culori, daca posibilitatea de a alege este limitata. In plus, trebuie accentuate doua elemente esentiale in alegerea legumelor si fructelor: pentru a avea cea mai mare valoare nutritiva, consumati produsele de sezon si pe cele cultivate aproape de locul unde sunt vandute. In felul acesta nu se pierd nutrienti in timpul transportului si depozitarii. Cum sezonul estival a inceput si tarabele din piete sunt deja pline de produse proaspete, nu ne ramane decat sa va uram sa aveti salate cat mai colorate in farfurie!

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.