Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Si ochii trebuie protejati iarna

Dr. Yolla Chouk, medic specialist oftalmologie
21 decembrie 2018
Share
Si ochii trebuie protejati iarna

Cand ne gandim la iarna, ne gandim la perioada sarbatorilor, la primii fulgi de nea sau la multiplele activitati de sezon. Insa anotimpul rece aduce cu sine si o serie de probleme la nivelul ochilor, acestia fiind „atacati” de lumina intensa reflectata de zapada, de aerul rece si uscat.

Iarna, organismul este supus unui stres continuu la temperatura scazuta, umiditate, vant. Acesti factori modifica reactivitatea sistemului imunitar la unele persoane, prin cresterea receptivitatii la agenti virali, bacterieni. In aceste conditii, si ochii au de suferit. Pentru a ne bucura din plin de o iarna frumoasa, alaturi de cei dragi, trebuie sa invatam sa ne protejam ochii si sa cerem informatii medicului oftalmolog atunci cand simtim ca ceva nu este in regula.

Cele mai periculoase pentru vedere sunt radiatiile UVB. Pentru protectia ochilor sunt necesari ochelari de soare care sa filtreze atat acest tip de raze, in proportie de 99%, cat si radiatiile UVA, in proportie de minimum 5%. Astfel, folositi ochelari de soare de calitate, adaptati activitatilor desfasurate. Cei nepotriviti, de calitate indoielnica, pot duce in timp la instalarea oboselii si a durerilor de cap.

Ultravioletele, principalul inamic al vederii

Cea mai frecventa problema oculara este arsura corneeana (fotokeratita sau oftalmia zapezii), care apare dupa expunerea neprotejata la razele soarelui ce se reflecta pe zapada sau apa. Se manifesta prin lacrimare abundenta, fotofobie si senzatie de nisip in ochi. Alte afectiuni sunt conjunctivitele, aparute pe fondul unei imunitati scazute si provocate de temperaturile extreme sau de infectii. In cazul agravarii, acestea pot duce la complicatii.

Cum alegem ochelarii de soare potriviti?

Protectia ochilor se realizeaza in primul rand prin alegerea ochelarilor de soare potriviti. Iata ce trebuie sa luam in considerare:

  • Pe langa aspectul estetic, acestia trebuie sa aiba protectie solara suficienta pentru a bloca razele ultraviolete in proportie de 99%. Pentru aceasta, verificati intotdeauna eticheta, pe care trebuie precizat gradul de absorbtie UV, care trebuie sa fie 4.
  • Conteaza mult calitatea lentilelor, dar si culoarea: cele maro sunt recomandate miopilor, iar cele gri, persoanelor cu hipermetropie. Lentilele galbene sunt indicate pentru condusul pe timp de noapte si ceata. Ochelarii de soare cu filtru verde impiedica lumina albastra si ofera un contrast mai bun, fiind potrivite pentru orice tip de refractie. Lentilele cu efecte roz asigura un contrast bun pentru nuantele de albastru si verde.
  • Lentilele polarizante si heliomate sunt ideale pe timp de iarna, pentru ca au proprietatea de a „taia” stralucirea luminii si reflexia, mai ales cand suntem la volan, si pot fi realizate cu dioptrii.

lacrimi artificiale

Lacrimile artificiale, remediu rapid si eficient

Temperatura scazuta, vantul rece si intens, incalzirea artificiala a spatiilor constituie factori care pot duce la uscaciunea ochilor, ce se manifesta prin usturimi, ochi rosii sau lacrimari. Aceste stari neplacute pot fi prevenite prin simple instilari de lacrimi artificiale. Si alimentatia este foarte importanta: consumati zilnic alimente ce contin vitamina C si antioxidanti, multe fructe si legume bogate in beta-caroten.

Pentru persoanele care practica sporturi de iarna sunt recomandati ochelarii speciali care acopera total ochiul si cei cu lentile din policarbonat, care se sparg foarte greu. Au o structura speciala a ramei, ce ofera protectie la anumite socuri.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.