Farmacia Ta a stat de vorba cu medicul kinetoterapeut Gabriel Dutchevici, maestru reiki si terapeut shiatsu. Tehnica shiatsu este originara din Japonia si reprezinta, in mare, acupunctura fara ace. Consta in tehnici de aplicare de presiune cu degetele, palmele sau cotul, in punctele de acupunctura. Secundar, sunt folosite tehnici de stretching, de eliberari neurocraniene si tehnici din masajul clasic suedez.
Gabriel Dutchevici a terminat „L’Ecole de Shiatsu” din Paris in 1996, dupa care a urmat patru ani cursuri si specializari in spitalele si clinicile din Franta, devenind „Shiatsu-shi” (terapeut shiatsu).
Relaxare fizica si psihica
Un beneficiu deloc de neglijat al tehnicii shiatsu este starea de relaxare fizica si psihica pe care o induce. Cand se instaleaza stresul, fie el psihic sau fizic, manifestarile sunt atat interne, cat si externe, la nivelul pielii si tesutului muscular. Drept rezultat, puncte specifice sau regiuni intregi devin dureroase, tensionate sau sensibile. Terapeutul shiatsu Gabriel Dutchevici ne-a prezentat cateva exercitii pe care le putem practica pentru a ameliora anumite stari care duc la disconfort.
Exercitii pentru zona scapulara
Iata pentru inceput cateva exercitii pe care le putem face pentru a elimina durerile din regiunea scapulara, folosind metoda shiatsu. Deoarece aceasta regiune suporta gatul si capul, ea se contracta mai tot timpul. Din aceasta cauza apar tensiuni, mai ales ca in ziua de azi stam aplecati ore intregi in fata calculatorului. Punctele de presiune se situeaza la baza gatului. Cu aratatorul, mijlociul si inelarul vom presa 10 secunde umarul stang cu mana dreapta. La fel vom proceda cu umarul drept, folosind mana stanga. Presiunea se va face spre centrul pieptului. Repetati acest exercitiu de trei ori, mai intai pe umarul stang, apoi pe cel drept.
Stretching pentru relaxarea muschilor
In continuare va prezentam cateva exercitii de stretching. Apucati prin spate mana stanga cu mana dreapta, tragand in jos umarul stang, timp in care capul se inclina spre dreapta pentru 10 secunde. Repetati acest exercitiu de cinci ori, apoi treceti la umarul drept. Un alt exercitiu eficient este acela de a va lasa bratele pe langa corp, dupa care le impingeti in jos timp de 10 secunde. Apoi, fara sa schimbati pozitia bratelor, ridicati umerii 10 secunde pentru contractarea muschilor. Este indicat ca toate aceste miscari de intindere sa fie repetate de cinci ori.
Febra si oboseala, inlaturate prin tehnica shiatsu
In caz de febra apasati puternic cu degetele mijlocii asezate unul peste altul, pentru trei secunde, zona dintre ceafa si cap. In cazul in care va simtiti obositi, este indicat sa apasati cu degetul mare si cu aratatorul fiecare deget de la piciorul drept, atat pe partea exterioara, cat si pe cea interioara. Acelasi lucru se poate face si la incheietura piciorului, apasand aceasta zona de trei ori, cate trei secunde. Cu degetele mari asezate unul langa celalalt, se va apasa pe linia descrisa de patru puncte aflate pe talpa, de-a lungul ei. De asemenea, exista trei puncte sub ambele glezne, asupra carora se va exercita presiune timp de trei secunde.
Acestea ar fi cateva exercitii pe care le puteti practica acasa, fara ajutor specializat, doar in momentul in care doriti sa va relaxati sau sa ameliorati simptome usoare. In cazul anumitor afectiuni sau pentru o cunoastere mai aprofundata a tehnicii shiatsu, va recomandam sa apelati la ajutorul unui specialist.
Text: Lavinia Androne,
Consultant: Gabriel Dutchevici,
kinetoterapeut, mestru reiki si terapeut shiatsu