Organ vital, situat in cavitatea abdominala, in hipocondrul drept, imediat sub diafragma, ficatul indeplineste peste 500 de functii in organism.
In cazul unui adult sanatos, ficatul cantareste aproximativ 1,5 kg si masoara circa 15 cm, avand implicatii asupra:
- Metabolismului energetic (producerea de energie, glicogeneza, respectiv glicoliza hepatica);
- Metabolismului proteic (sinteza albuminei, globinei etc.);
- Metabolismului lipidic (sinteza colesterolului, lipoproteinelor, fosfolipidelor etc.) si digestiv (produce bila cu rol esential in digestia grasimilor alimentare).
Ficatul are un rol important in coagulare, imunitate si detoxifiere
La nivelul ficatului se depoziteaza vitamine si minerale (vitamina A, D, K si grupul B). De asemenea, are rol in coagulare (sinteza fibrinogenului si protrombinei) si imunitate (sinteza anticorpilor), contribuind la detoxifierea organismului (alcool, medicamente etc.). Ficatul este un organ care se reface foarte usor. Poate ramane functional chiar daca 80-90% dintre celulele sale sunt afectate. Se poate regenera complet, in cateva saptamani, atunci cand o mare parte din el este inlaturata chirurgical.
Leziunile repetate produc modificari grave, pana la deces
Daca ficatul sufera leziuni repetate pe termen lung, modificarile devin ireversibile si interfereaza cu functiile acestuia, putand deveni, la un moment dat, letale. Principalele afectiuni ale ficatului sunt: hepatitele virale, ciroza, litiaza biliara, afectiunile hepatice corelate cu un consum excesiv de alcool si medicamente, cancerul hepatic.
Pe langa virusuri, alcool, medicamente hepatotoxice, toxice industriale etc., stresul, oboseala excesiva si alimentatia dezechilibrata sunt factori foarte importanti in dezvoltarea unei patologii hepatice.
Consumul excesiv de alcool, principala cauza a cirozei hepatice
Consumul de alcool in exces reprezinta principala cauza a hepatopatiilor cronice. Peste 90% din alcoolul ingerat se metabolizeaza hepatic, fiind transformat in metaboliti si produsi intermediari. Consumul zilnic de alcool suprasolicita sistemele enzimatice si atrage acumularea de produsi cu actiune toxica asupra ficatului. Permanentizarea consumului de alcool duce la agravarea, intretinerea leziunilor si, in cele din urma, la aparitia cirozei hepatice.
Cantitatea de alcool admisa: 175 ml vin sau 330 ml bere pe zi
Cantitatea admisa de alcool pentru o persoana sanatoasa este de 175 ml vin sau 330 ml bere pe zi. Pentru pacientii cu afectiuni hepatice, alcoolul este strict interzis. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool impreuna cu tratamentele medicamentoase. Amestecul dintre alcool si paracetamol, spre exemplu, este toxic pentru ficat.
Consultati medicul inainte de administrarea tratamentelor!
Utilizarea excesiva a medicamentelor si asocierile medicamentoase cresc frecventa efectelor toxice. La nivelul ficatului are loc metabolizarea majoritatii medicamentelor, ceea ce il face susceptibil la actiunile toxice ale acestora. Evitati administrarea medicamentelor fara o prescriptie medicala!
Regimul alimentar echilibrat = un ficat sanatos
Regimul alimentar echilibrat are o importanta deosebita in mentinerea starii de sanatate a ficatului. Evitati alimentele bogate in grasimi (carnea de porc si derivatele, pestele gras, untul, smantana grasa, branzeturile fermentate etc.), prajelile, produsele de patiserie, zaharurile rafinate, bauturile carbogazoase, alimentatia de tip fast-food! Consumul in exces de alimente bogate in proteine si carbohidrati poate diminua functia ficatului prin acumularea de toxine si grasimi in organism.
Kilogramele in plus si diabetul pot cauza steatoza hepatica
Mentinerea unei greutati normale este, de asemenea, foarte importanta. Obezitatea, ca si diabetul zaharat, pot cauza o afectiune raspandita a ficatului, steatoza hepatica sau ficatul gras (acumulare de grasimi in celulele hepatice). In schimb, o dieta bogata in fibre, precum legumele verzi sau cruciferele, este de preferat. In aceeasi categorie intra grapefruitul, lamaile si portocalele, care contin si antioxidanti cu efect benefic.
Spanacul, salata verde, varza, varza de Bruxelles, conopida, sfecla sau ardeii grasi contribuie la protejarea si fortificarea ficatului. Cerealele integrale au acelasi rol, reprezentand o sursa importanta de fibre.
Igiena corespunzatoare va scapa de contactarea virusurilor hepatice
Pentru a evita contactarea virusurilor hepatice, trebuie luate anumite masuri de protectie in ceea ce priveste obiectele persoanelor infectate (hepatite cu virus B, C, D): contact sexual protejat, evitarea tatuajelor si piercing-ului, evitarea consumului de droguri (ace contaminate). O igiena corespunzatoare (spalarea mainilor inainte de masa, inainte si dupa toaleta personala, evitarea consumarii apei de la robinet si utilizarea la comun a tacamurilor etc.) poate preveni transmiterea virusurilor hepatice A si E (transmitere fecal-orala).
Monitorizarea ficatului si a starii generale de sanatate prin vizite regulate la medicul de familie si efectuarea analizelor de screening hepatic sunt la fel de importante, prevenind eventualele complicatii.
Dr. Alin Popescu,
Medic specialist medicina sportiva,
0726.777.137