Infectiile urinare sunt printre cele mai comune afectiuni tratate in practica medicala. De obicei sfaturile medicului de familie sunt suficiente pentru a scapa de problema, insa, in cazuri speciale, se poate ajunge la nefrolog sau urolog pentru tratamentul infectiilor care afecteaza tractul urinar.
Infectiile urinare nu tin cont de varsta si pot aparea la ambele sexe. Predispusi acestor afectiuni sunt barbatii varstnici, tinerele care abia si-au inceput viata sexuala, dar si femeile recent ajunse la menopauza. Se estimeaza ca aproape 50% dintre femei fac cel putin o infectie de tract urinar pe an.
Infectiile urinare pot afecta atat vezica urinara, cat si rinichii
Infectiile pot afecta tractul urinar superior, motiv pentru care sunt numite si infectii ale rinichilor sau pielonefrite acute. Acestea se manifesta in special prin febra si frisoane, dureri lombare, oboseala si apatie. Ele pot afecta si tractul urinar inferior, respectiv vezica urinara si uretra, fiind numite si cistite. In acest caz, simptomele constau, printre altele, in usturimi la urinat, emisie de urina tulbure ori urat mirositoare, dureri hipogastrice si imperiozitate mictionala.
Infectiile urinare recurente pot prezenta si 3 episoade intr-un an
Infectiile urinare pot fi necomplicate (fara afectarea anatomica sau functionala renala) sau complicate (litiaza renala sau vezicala), aparand in urma montarii cateterelor, a modificarilor anatomice congenitale sau secundare unor operatii, respectiv specifice diabeticilor. De asemenea, acestea se mai impart in: infectii urinare izolate (cel mult un episod la sase luni) sau recidivante (pot aparea doua episoade la sase luni sau trei pe an).
In 80-90% dintre cazuri, in urma sumarului de urina si a examenului de urocultura cu antibiograma, cel mai frecvent apare Escherichia coli, iar in infectiile complicate poate fi vorba de pseudomonas sau acinetobacter.
Tulburarile tranzitului intestinal, o cauza a infectiilor urinare des intalnita
La barbati, infectiile de tract urinar se leaga frecvent de latura anatomica a aparatului urinar, in timp ce la femei poate fi vorba de infectii ascendente, la baza carora stau germenii colectati din fecale, uretra prea scurta in comparatie cu a barbatilor, dar si cauze anatomice sau genitale (ruptura de perineu, vaginita atrofica) ori tulburari ale tranzitului intestinal, cum ar fi constipatia sau diareea.
Investigatii necesare stabilirii diagnosticului
Primele infectii urinare la femei nu necesita o evaluare completa. Anamneza si examenul clinic sunt suficiente pentru a prescrie tratamentul. In cazul cistitelor complicate sau frecvente, sunt necesare investigatii suplimentare, ecografie, urografie sau cistoscopie. In urma acestora, tratamentul este individualizat, corespunzator antibiogramei.
Reguli de prevenire a infectiilor urinare
Beti multe lichide si evitati mancarurile condimentate!
In ceea ce priveste prevenirea acestor infectii, in primul rand este necesar sa se stabileasca motivul care a dus la aparitia afectiunii, pentru ca, odata cu tratarea acestuia, sa dispara si infectia. Spre exemplu, femeile trebuie sa isi regleze tranzitul intestinal, insa atat ele, cat si barbatii, sa pastreze o igiena intima stricta. De asemenea, consumati zilnic 2 litri de lichide pe zi pentru a asigura o diureza corespunzatoare si evitati mancarurile condimentate si bauturile care contin cofeina.
Igiena intima riguroasa, foarte importanta in prevenirea infectiilor urinare
Totodata, pentru a tine infectiile urinare la distanta, respectati urmatorii pasi:
- Evitati raspandirea bacteriilor de la nivelul rectului la nivelul vaginului sau uretrei prin stergerea zonei genitale in sensul anterior spre posterior;
- Nu folositi sapunuri sau servetele parfumate, hartie colorata si renuntati la dusurile intravaginale;
- Nu apelati la inalbitori puternici atunci cand spalati hainele si ocoliti activitatile prelungite ce pot agrava afectiunea, cum ar fi ciclismul, calaria sau mersul cu motocicleta.
- In cazul copiilor afectati de infectii urinare, igiena intima este foarte importanta. De altfel, trebuie invatati sa mearga la toaleta cat mai des, chiar daca nu simt ca vezica este plina. De asemenea, imbracati-i in haine cat mai lejere.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Daniel Damian
Medic primar urologie,
Spitalul Clinic de Urologie
„Prof. Dr. Theodor Burghele”