Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Sfaturi practice pentru femeile aflate în postmenopauză

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
18 noiembrie 2022
Share
Sfaturi practice pentru femeile aflate în postmenopauză

Menopauza reprezintă perioada din viaţa femeilor în care ovarele nu mai produc hormoni şi menstruaţia este absentă timp de cel puţin 12 luni. Vârsta medie la care apare menopauza este de 50 de ani, iar printre simptomele neplăcute ale acesteia se numără bufeurile, schimbările de dispoziţie, problemele de concentrare, insomnia şi transpiraţiile nocturne.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Calciu cu Vitamina D, de la Naturalis; un supliment alimentar sub formă de comprimate efervescente, recomandat în cazul carenţelor de calciu şi vitamina D.

Ce este postmenopauza?

Postmenopauza se referă la etapa finală a procesului de menopauză (amenoree de cel puţin 1 an) şi marchează sfârşitul etapei reproductive a vieţii femeilor. În această perioadă, multe dintre simptomele apărute în timpul menopauzei scad treptat.

Femeile aflate în perioada de postmenopauză prezintă un risc crescut pentru mai multe afecţiuni, cum sunt osteoporoza, bolile cardiovasculare şi infecţiile de tract urinar. Aşadar, este important să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră după menopauză şi să adoptaţi un stil de viaţă sănătos şi să faceţi controale periodice la medic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Calcifix sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contine calciu, magneziu, zinc si vitamina D3.

Simptomele postmenopauzei

După cum am amintit mai sus, simptomele menopauzei precum bufeurile se diminuează treptat în postmenopauză, dar alte schimbări pot să persiste. Acestea sunt:

Menopauza: plante care ameliorează simptomele

menopauza, postmenopauza, postmenopauză,

Ce trebuie să faceţi în perioada de postmenopauză?

Există o serie de măsuri pe care le puteţi lua pentru a vă menţine starea de sănătate în postmenopauză.

  • Adoptaţi un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie echilibrată. Evitaţi fumatul, cafeaua şi băuturile alcoolice în exces, mai ales dacă vă confruntaţi cu bufeuri.
  • Reduceţi consumul de sare. Se ştie că sarea creşte tensiunea arterială şi riscul de boli cardiovasculare.
  • Reduceţi sau eliminaţi zahărul. Acesta are numeroase efecte negative asupra organismului: creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat tip 2, favorizează apariţia obezităţii şi a bolilor cardiovasculare. În plus, zahărul poate să crească riscul pentru apariţia anumitor tipuri de cancere, accelerează procesul de îmbătrânire şi creşte riscul de demenţă.
  • Evitaţi carnea procesată (cârnaţii, mezelurile, conservele de carne) şi alegeţi alimente care au un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi colesterol. Consumaţi peşte de două ori pe săptămână.
  • Adoptaţi o alimentaţie sănătoasă, care să includă legume, fructe, oleaginoase (nuci, migdale, seminte) şi cereale integrale.
  • Efectuaţi un consult la un medic endocrinolog. Acesta vă va evalua riscul de a face osteoporoză şi, dacă este necesar, vă va prescrie suplimente cu calciu şi vitamina D.
  • După cum am amintit, femeile aflate în perioada de postmenopauză au riscul crescut de boli cardiovasculare, aşadar vă sfătuim să vă faceţi analize cel puţin anual, iar dacă aveţi valori mari ale colesterolului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Unele studii au arătat faptul că alimentele care conţin fitoestrogeni (în special soia, dar şi lintea, năutul, seminţele de in sau de susan) pot să prevină bolile cardiovasculare, pot scadea colesterolul si pot chiar sa ajute la ameliorarea bufeurilor aparute in menopauza si postmenopauza.

  • Faceţi controale periodice la ginecolog şi efectuaţi periodic o mamografie.
  • Faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.