Menopauza reprezintă perioada din viaţa femeilor în care ovarele nu mai produc hormoni şi menstruaţia este absentă timp de cel puţin 12 luni. Vârsta medie la care apare menopauza este de 50 de ani, iar printre simptomele neplăcute ale acesteia se numără bufeurile, schimbările de dispoziţie, problemele de concentrare, insomnia şi transpiraţiile nocturne.
Ce este postmenopauza?
Postmenopauza se referă la etapa finală a procesului de menopauză (amenoree de cel puţin 1 an) şi marchează sfârşitul etapei reproductive a vieţii femeilor. În această perioadă, multe dintre simptomele apărute în timpul menopauzei scad treptat.
Femeile aflate în perioada de postmenopauză prezintă un risc crescut pentru mai multe afecţiuni, cum sunt osteoporoza, bolile cardiovasculare şi infecţiile de tract urinar. Aşadar, este important să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră după menopauză şi să adoptaţi un stil de viaţă sănătos şi să faceţi controale periodice la medic.
Simptomele postmenopauzei
După cum am amintit mai sus, simptomele menopauzei precum bufeurile se diminuează treptat în postmenopauză, dar alte schimbări pot să persiste. Acestea sunt:
- uscaciunea vaginală;
- pierderea libidoului;
- schimbările de dispoziţie;
- oboseala;
- insomnia;
- creşterea în greutate;
- incontinenţa urinară.
Menopauza: plante care ameliorează simptomele
Ce trebuie să faceţi în perioada de postmenopauză?
Există o serie de măsuri pe care le puteţi lua pentru a vă menţine starea de sănătate în postmenopauză.
- Adoptaţi un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie echilibrată. Evitaţi fumatul, cafeaua şi băuturile alcoolice în exces, mai ales dacă vă confruntaţi cu bufeuri.
- Reduceţi consumul de sare. Se ştie că sarea creşte tensiunea arterială şi riscul de boli cardiovasculare.
- Reduceţi sau eliminaţi zahărul. Acesta are numeroase efecte negative asupra organismului: creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat tip 2, favorizează apariţia obezităţii şi a bolilor cardiovasculare. În plus, zahărul poate să crească riscul pentru apariţia anumitor tipuri de cancere, accelerează procesul de îmbătrânire şi creşte riscul de demenţă.
- Evitaţi carnea procesată (cârnaţii, mezelurile, conservele de carne) şi alegeţi alimente care au un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi colesterol. Consumaţi peşte de două ori pe săptămână.
- Adoptaţi o alimentaţie sănătoasă, care să includă legume, fructe, oleaginoase (nuci, migdale, seminte) şi cereale integrale.
- Efectuaţi un consult la un medic endocrinolog. Acesta vă va evalua riscul de a face osteoporoză şi, dacă este necesar, vă va prescrie suplimente cu calciu şi vitamina D.
- După cum am amintit, femeile aflate în perioada de postmenopauză au riscul crescut de boli cardiovasculare, aşadar vă sfătuim să vă faceţi analize cel puţin anual, iar dacă aveţi valori mari ale colesterolului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Unele studii au arătat faptul că alimentele care conţin fitoestrogeni (în special soia, dar şi lintea, năutul, seminţele de in sau de susan) pot să prevină bolile cardiovasculare, pot scadea colesterolul si pot chiar sa ajute la ameliorarea bufeurilor aparute in menopauza si postmenopauza.
- Faceţi controale periodice la ginecolog şi efectuaţi periodic o mamografie.
- Faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi.