Sarbatorile de iarna sunt un prilej deosebit, in care intreaga familie, alaturi de prieteni, se aduna si se bucura de acest moment. Bineinteles, totul se petrece in jurul unor mese incarcate cu bucate, pentru ca, traditional, Sarbatorile sunt mereu cinstite cu mancare.
Daca in trecut astfel de festinuri erau rare si anuntau prilejuri deosebite (cununii, botezuri, zile de nastere etc.), astazi ele completeaza „meniul” meselor abundente. Pentru ca omul modern nu asteapta doar Pastele si Craciunul pentru a se ospata. Caracteristicile meselor din vacanta de iarna sunt, insa, felurile traditionale de mancare, greu de preparat, deci mai greu de gatit in restul anului, numarul crescut al mancarurilor servite la o masa si repetarea acestor mese abundente de mai multe ori intr-un interval scurt de timp.
Multe petreceri, la fel de multe mese copioase
Craciunul tine trei zile, multi isi sarbatoresc si ziua de nume, urmeaza sfintii Stefan, Eugenia, plus ca nu ne ridicam bine de la aceste mese ca vine petrecerea de Anul Nou (si apoi alti sfinti, de altfel foarte populari). Consecintele nutritionale si de sanatate le stim prea bine. Televiziunile ne tin la curent cu statisticile de la ambulanta, cu numarul celor care sunt internati de urgenta din cauza exceselor alimentare. Unde mai pui ca felurile traditionale sunt extrem de indigeste si nesanatoase, foarte bogate in grasimi pline de colesterol, adevarate explozii calorice.
Din nefericire, chiar si cei cat de cat constiinciosi la capitolul mancare sanatoasa sufera de amnezie pe final de decembrie… In aceste conditii ce facem? Cum sa ne planificam felurile de mancare, cum sa asociem alimentele in asa fel incat sa nu ingrosam randurile celor cu crize biliare, pancreatice sau al celor care se uita cu jale la cifrele aratate de cantar in luna ianuarie?
Sfaturi de urmat
Va oferim cateva scurte indicatii, urmand sa le aplicati cum considerati mai bine:
Prepararea alimentelor
Primul sfat se refera la prepararea alimentelor. Orice fel de mancare poate fi gatit in asa fel incat sa fie mai usor. In acest sens, este bine sa facem putin rabat la gust, pentru a fi, totusi, siguri ca ne vom bucura de mancare si ca ea nu ne va imbolnavi. Folositi la preparatele din carne materie prima mai slaba si, pentru savoare, inlocuiti slanina cu putin ulei. Sarmalele ies foarte gustoase si cu carne slaba.
De pe piftie trebuie indepartat stratul de untura care se separa. Ciorbele se degreseaza in mod similar. In cazul salatei de boeuf, puneti in maioneza mai putine galbenusuri si ceva mai putin ulei, inlocuindu-le cu o jumatate de cartof fiert. Concepeti deserturile in asa fel incat sa nu fie picatura care sa faca paharul sa se verse. Torturile cu crema de unt nu sunt binevenite dupa o masa si asa grasa. Un tort usor, tip Diplomat, va fi cu siguranta mai bine primit. Si nu uitati: puteti scadea cantitatea de zahar folosita cu 10-15% fara ca acest lucru sa fie sesizat de meseni. O idee si mai buna ar fi sa consumati la desert in loc de prajituri, fructe.
3 retete neconventionale de Sarbatori
Alegeti felul preferat
Cand va aflati in fata mesei intinse, hotarati ce sa mancati si nu incercati sa „treceti” prin toate felurile de mancare. Concentrati-va pe felul preferat si ignorati-le pe celelalte sau doar ciuguliti din ele. De exemplu, daca sunteti amatori de dulciuri, nu mancati multe antreuri si luati doar o portie mica din felul doi. Este chiar recomandat sa „sariti” peste felurile care au, de fapt, cam aceeasi materie prima: daca ati mancat piftie, nu prea mai este cazul sa mancati friptura. Daca ati mancat multa paine la antreuri, ignorati cartofii de langa friptura sau mamaliga de langa sarmale. Si lasati cozonacul pentru a doua zi.
Alcoolul – cu multa moderatie
Mai este si problema bauturilor alcoolice. Ce masa este cea care nu incepe cu o tuiculita fiarta, de exemplu, si cum sa sarbatorim fara o sticla de sampanie? In cazul in care nu ati stiut, alcoolul nu ajuta digestia in situatia descrisa. Este chiar un dusman mai mare decat de obicei, pentru ca suprasolicita pancreasul si ficatul si asa puse din greu la treaba. Deci preparati-va un sprit diluat. Este mai bine si poate fi motivul pentru care veti lipsi de la apel la camera de garda la Urgente.
Lasati si pe a doua zi
Asa cum stiti deja, Sarbatorile se intind pe multe zile. Daca ati renuntat intr-una dintre zile la un fel de mancare, nu e nicio problema, o sa-l puteti manca in ziua urmatoare. Deci… fara regrete. Faptul ca luati un supliment pe baza de plante sau fermenti digestivi nu va absolva de lacomie. Sigur, astfel de ajutoare sunt binevenite in contextul ospaturilor traditionale, dar nu pot face nimic in situatia in care va incapatanati sa va sufocati tubul digestiv cu prea multa mancare.
Remedii eficiente pentru o digestie usoara
Fiti creativi
Ganditi-va daca nu e cazul sa faceti o exceptie anul acesta si sa pregatiti feluri de mancare originale. In loc de felurile traditionale, grele pana la extrem, ce-ar fi ca macar de Revelion sa va axati mai mult pe salate, eventual asezonate cu fructe de mare sau cu fructe exotice, care sa marcheze in mod festiv momentul. Supermarketurile, pietele sau magazinele online ne ofera o multitudine de ingrediente, deci lasati-va imaginatia sa lucreze.
Hidratare cat incape
Nu uitati de hidratare. Este strict necesara pentru „curatarea” organismului de „deseuri”. Si, in plus, este cea mai buna profilaxie a mahmurelii.