Cu toții am suferit sau vom suferi de simptomele deranjante ale secreției acide la un moment dat. Aciditatea gastrică apare atunci când secreția de acid gastric este în exces în glandele gastrice ale stomacului, cauzată de obicei de erori în alimentație.
Oricare ar fi motivul însă, aciditatea gastrică poate fi o experiență neplăcută și, de cele mai multe ori, nu avem altă opțiune decât să apelăm la medicamente. Digestia este tulburată din cauza lipsei de exerciții fizice și a alimentației nesănătoase. Pentru fiecare dintre noi este necesară o cantitate mică de acid clorhidric pentru a transforma alimentele ingerate (proteine, carbohidrați, aminoacizi, glucoză, minerale și vitamine) în energie. Însă, atunci când cantitatea de acid clorhidric este în exces, apar fenomene distructive în organism.
Alimente care pot controla aciditatea gastrică
- Ovăzul. Fulgii de ovăz sunt cei mai indicați pentru micul dejun, dar și ca gustare în orice moment al zilei, în special împotriva acidității gastrice.
- Ghimbirul. Consumat cu moderație, ghimbirul este unul dintre cele mai bune alimente care combat aciditatea gastrică. A fost utilizat de-a lungul timpului ca antiinflamator și în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale. Rădăcina de ghimbir poate fi consumată ca atare sau adăugată în mâncare ori băuturi.
- Aloe vera. Este un remediu faimos și se pare că tratează și hiperaciditatea gastrică. Poate fi achiziționată și ca plantă, dar și în diverse forme extrase din frunze sau lichid, vândute separat.
- Salată. Mâncați o salată în fiecare zi. Este un aliment important împotriva secreției crescute de acid, deși trebuie evitate roșiile și ceapa, precum și dressing-urile ce conțin brânză și grăsimi multe.
- Bananele. Sunt o gustare excelentă, fiind grozave pentru persoanele care au hipersecreție gastrică. Însă, la aproximativ 1% dintre aceste persoane, simptomele sunt amplificate de consumul lor.
- Carnea de pui, curcan, peste și fructele de mare. Pot fi consumate fierte, pe grătar sau la cuptor, însă niciodată prăjite. De asemenea, pielița trebuie îndepărtată, fiind bogată în grăsimi.
- Pătrunjelul. De mii de ani, a fost utilizat ca plantă medicinală pentru controlul stomacului și digestiei. Poate fi consumat proaspăt ca atare, în salate, sau adăugat la mâncare.
- Couscous-ul și orezul sunt alimente sănătoase și potrivite pentru aciditate. Optați, însă, pentru orezul brun în locul celui alb.
- Rădacinoasele și legumele verzi. Conopida, broccoli, sparanghelul, fasolea verde și alte legume verzi sunt opțiuni excelente împotriva secreției crescute de acid gastric. Sunt indicate persoanelor care urmează o astfel de dietă.
- Asigurați-vă că luați ultima masă cu 2-3 ore înainte de culcare.
- Evitați murăturile, condimentele picante și oțetul.
- Fierbeți câteva frunze de mentă în apă și beți un pahar după fiecare masă.
- Fumatul excesiv și alcoolul vor crește secreția acidă, deci renunțați la aceste obiceiuri.
- O simplă combinație de apă cu lămâie și zahăr poate fi băută cu o oră înainte de prânz pentru a reduce simptomele.
Sfaturi pentru diminuarea simptomelor în caz de aciditate gastrică
Este important să evitați băuturile acide și cofeină. În schimb, optați pentru ceai. Indicat este să beți un pahar cu lapte în fiecare zi. Totodată, mâncați puțin și des. Intervalele lungi dintre mese sunt o altă cauză de aciditate gastrică.