Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Sfaturi pentru prevenirea sindromului de ochi uscat

28 iunie 2021
Share

Ochii sunt expusi zilnic la nenumarati factori externi nocivi, ceea ce ii face foarte sensibili. De multe ori, omitem sa solicitam medicului de familie, pe langa analizele anuale, si o vizita la medicul oftalmolog. Controlul oftalmologic trebuie facut cel putin o data pe an, pentru a depista sau preveni afectiunile oculare.

Una dintre problemele frecvente care pot aparea la nivelul ochilor este reprezentata de sindromul de ochi uscat. Acest lucru inseamna ca lacrimile produse nu sunt suficiente cantitativ sau nu sunt de compozitie corespunzatoare pentru a mentine ochiul suficient de umezit si protejat. Lacrimile sunt un agent important de protectie a ochilor. Ele nu spala doar praful din ochi, ci ii si calmeaza, furnizeaza oxigen si substante nutritive corneei, ajuta impotriva infectiilor oculare prin eliminarea microorganismelor care pot coloniza in ochi si, de asemenea, prezinta un strat important in refractia oculara.

Ochii uscati pot fi rezultatul mai multor factori, insa cel mai des intalnit este ochiul uscat legat de varsta. Nenumarate studii au aratat ca prevalenta ochiului uscat dupa varsta de 50 de ani este de aproximativ 15%, si aproape toti pacientii peste 70 de ani acuza simptome de ochi uscat. Nu se vindeca, dar se poate ameliora, imbunatatind astfel calitatea vietii pacientului.

Din ce cauza apare sindromul de ochi uscat?

Odata cu inaintarea in varsta se modifica filmul lacrimal, ceea ce inseamna mai putina lubrifiere la nivelul ochilor. In acelasi timp, nivelul ridicat al unor hormoni la femei in perioada anterioara menopauzei poate duce la modificarea structurii lacrimilor prin cresterea vascozitatii sale. Totodata, aerul murdar sau uscat, vantul, fumul de tigara pot determina evaporarea lacrimilor inainte ca acestea sa isi demonstreze eficienta. Si lentilele de contact pot provoca iritatii in cazul unui film lacrimal inadecvat, deoarece absorb pelicula umeda de la nivelul ochilor.

Ochii rosii, senzatia de arsura, uscaciune sau de „nisip in ochi”, care se inrautateste seara sau dupa o perioada de citit, urmarirea televizorului, lucrul la calculator sau condusul masinii, toate sugereaza prezenta sindromului de ochi uscat. De asemenea, lacrimarea dimineata, in special iarna sau din cauza aerului conditionat, poate sugera acest sindrom.

Tratamentul sindromului de ochi uscat doar amelioreaza simptomele

Tratamentul ochilor uscati are doua scopuri: ameliorarea simptomelor si, ca atare, imbunatatirea calitatii vietii pacientului si prevenirea eventualelor complicatii (infectii, afectiuni ale corneei etc.). Ca tratament, sunt eficiente lacrimile artificiale, picaturile de ochi sau unguentele similare, foarte variate. In general, efectul lacrimilor este de scurta durata si trebuie instilate mai des. Medicul oftalmolog prescrie lacrimile potrivite pentru fiecare caz in parte.

Sfaturi utile pentru pacientii cu sindrom de ochi uscati

  • Prevenirea sindromului ochilor uscati implica un organism hidratat, iar pentru acest lucru este nevoie sa beti multa apa. In acelasi timp, trebuie sa va feriti de anumite conditii meteorologice, cum ar fi vremea uscata, vantul, fumul, praful. Utilizarea unor rame mari pentru ochelari ar putea ajuta la scaderea expunerii ochilor la vant.
  • O alta metoda presupune plasarea ecranului calculatorului cu 10-20 grade sub nivelul ochilor pentru a micsora suprafata descoperita de ochi (intre pleoape) si a reduce evaporarea lacrimilor.
  • Atentie la medicamente! Cititi prospectul inainte de administrare, mai ales daca va stiti cu sindromul de ochi uscat, si evitati, pe cat posibil, medicamentele care afecteaza lacrimile.
  • Clipiti des! Poate parea neimportant, insa pauzele din orice activitate care va capteaza atentia, precum privitul la televizor sau lucrul in fata calculatorului mai mult timp, va pot ajuta sa dispersati uniform lacrimile la nivelul ochilor, iar glandele lacrimale sa secrete lacrimile in continuare.

Credeti ca suferiti de sindromul ochiului uscat? 

Puteti face un simplu test pentru a va orienta daca este vorba despre un sindrom de ochi uscat:

  • * priviti cu atentie semnul de mai jos.

ochi

  • * clipiti de doua ori, apoi incepeti sa numarati in gand pana la 15, cate un numar pe secunda.
  • * trebuie sa fiti atenti, sa nu clipiti atata timp cat puteti.
  • * opriti-va atunci cand sesizati disconfort la nivelul ochilor.
  • *daca v-ati oprit din numarat inainte de a ajunge la numarul 10, este posibil sa aveti nevoie de tratament pentru ochii uscati.

Dr. Yolla Chouk

Medic specialist oftalmologie

Clinica Oftacare

E-mail: [email protected];www.oftacare.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.