Revista care te menține sănătos

Wellness club

Sfaturi pentru o vacanta fara griji!

17 mai 2024
Share

Sezonul estival este in toi si cu siguranta cei mai multi dintre dumneavoastra ati planuit deja unde veti petrece aceasta vara. V-ati gandit insa si la posibilele probeleme care ar putea interveni? Pentru a putea avea o vacanta lipsita de griji, Farmacia Ta va sfatuieste ca in bagajul dumneavoastra estival sa aveti si un pachet minim de cunostinte medicale.

Prima si poate cea mai frecventa afectiune care apare in sezonul estival este insolatia. Pentru a evita efectele nedorite ale acestei afectiuni trebuie sa evitam expunerea la soare intre orele 11.30 si 15.30, sa ne hidratam corespunzator (aproximativ doi litri de apa pe zi).

Insolatia se manifesta clinic prin cefalee pulsatila (durere de cap), neliniste, agitatie, roseata a fetei, cresterea frecventei cardiace, dureri ale globilor oculari si varsaturi.

Ca si tratament de urgenta se instituie scoaterea bolnavului de sub influenta razelor solare si culcarea sa la umbra, cu capul putin mai ridicat. Se aplica pe frunte si pe calota craniana comprese cu apa rece sau pungi cu gheata (le putem gasi in componenta trusei automobilistice de prim ajutor). Pacientul va fi stropit cu alcool si se vor produce curenti de aer cu ajutorul unui ventilator sau a unui prosop. In cazurile de agitatie extrema se poate administra un sedativ.

Pentru a evita efectele nedorite ale insolatiei trebuie sa evitam expunerea la soare intre orele 11.30 si 15.30, sa ne hidratam corespunzator (aproximativ doi litri de apa pe zi).

Inecul

Inecul este un accident frecvent intalnit in vacanta. Sigur ca prima masura este extragerea accidentatului din mediul acvatic si aducerea sa la mal unde se va incepe instituirea procedurilor specifice.

Trebuie sa stim ca in cazul inecului in apa dulce este inutila evacuarea apei din plamani, trecandu-se direct la manevrele de oxigenare. In cazul inecului in apa sarata, prima etapa este evacuarea apei din plamani. Pentru aceasta manevra accidentatul este asezat „pe burta”, cu salvatorul situat deasupra sa, in genunchi, „calare” peste coapsele victimei . Manevra se efectueaza in doi timpi. Primul timp este cel in care salvatorul aplica ambele palme deschise peste toracele accidentatului, prinzandu-i acestuia unghiul inferior al omoplatului intre degetul mare si aratator si apasa cutia toracica. Al doilea timp este cel de revenire pasiva a cutiei toracice la dimensiunile initiale. Se efectueaza aceasta succesiune de manevre timp de jumatate de minut, apoi se trece la etapa urmatoare, asigurarea oxigenarii. Aceasta etapa cuprinde patru manevre:

Intoarcerea accidentatului „pe spate” si punerea in hiperextensie a coloanei cervicale prin asezarea unui rulou improvizat sub ceafa. Asigurarea permeabilitatii cailor aeriene superioare prin introducerea degetului aratator in gura victimei, prilej cu care se extrag si eventualii corpi straini, daca acestia exista. Luxarea in fata a mandibulei prin tractionarea ei cu ultimele patru degete ale ambelor maini din unghiul mandibulei, astfel incat arcada dentara inferioara sa depaseasca nivelul arcadei dentare superioare, cu gura intredeschisa. Prinderea nasului victimei intre degetul mare si aratator. In aceasta pozitie salvatorul, dupa ce trage aer pe nas, aplica buzele lui peste buzele victimei eliberand aerul din plamanii accidentatului. Acest ciclu trebuie sa se repete cu o frecventa de paisprezece-saisprezece ori pe minut.

Daca starea victimei presupune si prezenta unui stop cardiac (manifestat prin lipsa pulsului la artera carotida) tehnica de resuscitare respiratorie pe care am prezentat-o mai sus va fi completata de tehnica de resuscitare cardiaca. Aceasta tehnica presupune masajul cardiac extern care se executa prin plasarea podului palmei drepte in jumatatea inferioara a sternului, palma dreapta fiind „imbracata” pe deasupra de palma stanga. In aceasta pozitie, cu coatele extinse, se fac presiuni ritmice de intensitate moderata, in combinatie cu manevrele de resuscitare respiratorie, in raport de 2:10, daca exista un singur salvator (la zece masaje cardiace se fac doua respiratii gura la gura).

Arsurile solare

O alta neplacere cauzata de atributele vacantei estivale este reprezentata de arsurile solare. Acestea se manifesta prin inrosirea tegumentului plus aparitia flictenelor (vezicule), cu continut serocitrin sau sangvinolent, si senzatii de prurit localizat. Profilaxia este aceeasi ca si in cazul insolatiei, insa se folosesc in plus crème de protectie solara, in functie de cele patru tipuri de ten.

Ca si tratament de urgenta se recomanda intreruperea expunerii la soare si retragerea in spatii racoroase, spalarea indelungata cu apa si sapun, aplicarea de comprese cu alcool de 70 de grade, reechilibrarea hidroelecrolitica cu saruri de acest gen (ce se pot gasi si in farmacie) si tratamentul insolatiei.

Alte afectiuni „de vara”

Des intalnita in perioada de vara este si diareea, care se poate manifesta, in functie de tipul infestarii, prin scaune explozive multiple, apoase, cu mucus sau sangvinolente, durere de cap, febra moderata sau ridicata si varsaturi. In cazul in care deshidratarea devine o problema potential grava se vor administra saruri de echilibrare hidroelectrolitica. Se va institui, totodata, repaus alimentar intre 6 si 24 de ore urmat de o dieta preponderent hidrica (zeama de orez). Ca si medicatie se va administra carbune medicinal sau alte medicamente din aceasta clasa, antispastice si antibiotice sau antiseptice. In cazul muscaturilor de sarpe, pacientul trebuie convins sa stea linistit. I se va administra un sedativ si un garou la radacina membrului muscat, nu foarte strans, astfel incat sa putem introduce un deget dedesubtul lui. Se aplica o punga cu gheata la locul muscaturii si, daca muscatura s-a produs la nivelul membrului superior, este necesara indepartarea tuturor obiectelor de tip inel, bratara. Se poate face o incizie in lungime, de un centimetru, intre cele doua puncte ale muscaturii, pentru extragerea veninului prin suctiune, daca salvatorul are cavitatea bucala intacta, sau cu ajutorul unor dispozitive improvizate precum o ventuza sau o pompa de umflat salteaua.

Atentie!

Toate procedurile prezentate in materialul de fata sunt eficiente pe termen scurt, pana la sosirea echipajului medical specializat.

Radu Leon George
Medic specialist medicina de familie
Fiziokinetoterapeut specialist

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.