Pe masura ce inaintam in varsta, organismul este supus anumitor modificari, atat interne, cat si externe. Cele mai vizibile sunt insa cele de la nivelul pielii: fata, gatul, decolteul, antebratele si partea dorsala a mainilor. Acestea sunt regiuni expuse mereu la soare si au nevoie de o atentie sporita.
Pielea reflecta starea generala de sanatate, asa ca, pe langa masurile locale de ingrijire a pielii, este important sa avem o viata echilibrata, sa facem sport, sa dormim suficient (dormitul pe spate, cu fata in sus, fiind recomandat), sa nu fumam si atentie la alimentatie! Putem asigura corpului nostru necesarul de antioxidanti si cu ajutorul dietei (legume, mai ales rosii, morcovi, spanac pentru carotenoizi; fructe mov si albastrui pentru flavonoide), insa uneori sunt necesare suplimente zilnice cu antioxidanti (de exemplu, vitaminele C, E, suplimente cu carotenoizi).
O posibila rutina zilnica de ingrijire a pielii ar fi:
- Dimineata – curatarea fetei cu un produs potrivit (sunt ideale cele putin agresivesi adaptate tipului de ten), apoi hidratarea cu o crema lejera, urmand aplicarea cremei fotoprotectoare. Desi suntem in sezonul rece, nu trebuie sa facem greseala de a renunta la protectia solara.
- Seara – repetarea gestului de demachiere, apoi aplicarea unei creme antirid. Multi dermatologi recomandaprodusele antirid pe baza de retinol in concentratii mici (0.02-0.05%), usor de tolerat. Pe langa reducerea ridurilor fine, acestea pot estompa petele maronii. Rezultatele devin de obicei vizibile dupa 1-2 luni de folosire regulata. Alte optiuni: cremele cu vitamina C, cremele exfoliante cu acid glicolic etc.
Pentru o piele frumoasa, nu va rezumati la a ingriji doar fata!
In special mainile au nevoie de ingrijire regulata, deoarece sunt foarte expuse la factorii externi (soare). Dupa o anumita varsta apare acel aspect tipic, cu multiple pete maronii, despre care se crede in mod eronat ca ar putea fi „de la ficat”, si care, de fapt, sunt tot rezultatul expunerii cronice la soare. Mana stanga poate fi mai afectata la cei care sofeaza, in tarile cu volanul pe stanga.
De asemenea, mainile intra frecvent in contact cu apa fierbinte, detergentii, degresantii, sapunurile, iar toamna si iarna sunt foarte expuse la vant si frig. Antidotul: manusi de menaj atunci cand spalam, manusi calduroase in perioadele geroase, crema fotoprotectoare (in special pe fata dorsala care e cea mai expusa) aplicata inainte de a iesi din casa, crema de maini nutritiva reaplicata la nevoie.
Toamna, moment propice pentru procedurile de rejuvenare a pielii
Puteti incerca, de exemplu, peelinguri (chimice sau prin microdermabraziune). Rezultatul? Tenul devine omogen, mai stralucitor, iar sinteza de colagen este stimulata. O alta optiune: resurfatari faciale cu laser. Acestea pot ameliora considerabil textura pielii, cu reducerea ridurilor fine, a petelor solare si a cicatricelor postacnee.
Machiajul care intinereste pielea: „less is more”
Sunt ideale produsele de machiaj hidratante, fiind de evitat pudra (care poate accentua liniile fine). In special in regiunea perioculara, sunt de ocolit produsele care incarca sau culorile inchise.
ABC-ul pielii tinere:
- Atentie la expunerea la soare (95% dintre riduri apar din aceasta cauza)!
- Buna ingrijire zilnica a pielii (demachiere, hidratare, fotoprotectie, crema de zi si de noapte).
- Calitatea vietii (echilibrul psihic, miscarea, somnul de frumusete, alimentatia).
Dr. Madalina Geanta
Medic specialist dermato-venerologie