Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Sfaturi pentru a preveni aparitia herpesului

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
7 iulie 2017
Share
Sfaturi pentru a preveni aparitia herpesului

Herpesul este o afectiune contagioasa, cauzata de infectia cu virusurile herpes simplex, care afecteaza gura, buzele, ochii, pielea si organele genitale. Diagnosticul este clinic, bazat pe leziunile caracteristice: vezicule mici, dureroase, organizate in ciorchine, pe o baza eritematoasa.

De asemenea, diagnosticul poate fi confirmat si cu ajutorul analizelor de laborator prin imunoflorescenta, PCR sau cultura. Puteti preveni contaminarea sau transmiterea virusului herpetic prin recunoasterea simptomelor cat mai precoce si administrarea unui tratament antiviral. 5 sfaturi cu ajutorul carora puteti preveni infectia cu virusul herpetic.

Informati-va

Exista doua tipuri de virus herpes simplex, cunoscute sub numele de VHS-1 si VHS-2. Aparitia herpesului oral este cauzata de infectia cu VHS-1. Infectia cu VHS-2 determina, de obicei, herpesul genital. Ambele tipuri de virus se transmit prin contactul apropiat cu persoanele infectate. Herpesul genital este considerat o boala cu transmitere sexuala (BTS). De obicei, leziunile apar la 4-7 zile de la contactul cu o persoana care prezinta leziuni ulcerative. 

Zona Zoster, contagioasa si dureroasa

Identificati simptomele

Cel mai frecvent semn al infectiei cu herpes genital este aparitia unor leziuni sub forma de vezicule sau ulcere, pe o baza rosiatica, ce pot aparea pe penis, preput, in cazul barbatilor si pe clitoris, labii, vagin, perineu, cervix la femei. De asemenea, persoanele care intretin relatii sexuale anale pot prezenta leziuni la nivelul anusului.

In cazul herpesului oral, leziunile sunt localizate pe buze sau perioral. Leziunile primare apar in 1-7 zile de la infectare, in functie de tipul VHS, sub forma de buchete de vezicule mici pe o baza rosiatica. De regula, veziculele persista cateva zile si apoi formeaza o crusta subtire, de culoare galbuie.

Sfaturi pentru a preveni aparitia herpesului

Recurenta VHS

In prezent, nu exista niciun tratament care sa vindece infectia cu VHS. Dupa infectia initiala, virusul ramane latent in ganglionii nervosi, de unde se poate reactiva periodic, determinand aparitia simptomelor. Reactivarea VHS poate fi declansata de: scaderea imunitatii, stres, febra sau traumatisme.

Infectia cu VHS nu trebuie neglijata de femeile gravide. De exemplu, femeile insarcinate care au herpes genital prezinta un risc mai mare de avort spontan si de transmitere a infectiei la fat – herpesul simplex neonatal.

Folositi metode de protectie in timpul contactului sexual

In cazul herpesului genital, utilizarea unei metode de protectie in timpul actului sexual este esentiala pentru prevenirea transmiterii herpesului sau a altor boli cu transmitere sexuala. Cu toate acestea, in cazul herpesului genital, in functie de localizare, prezervativul nu ofera o protectie completa impotriva transmiterii infectiei.

Consultati medicul

In prezent, nu exista un tratament care sa vindece herpesul definitiv. Exista mai multe tipuri de medicamente antivirale pentru tratamentul herpesului. Acyclovirul inhiba replicarea VHS, insa nu este eficient in eliminarea acestuia din ganglionii nervosi.

Pentru tratamentul herpesului oral se recomanda mentinerea igienii locale, iar in stadiul de formare a crustei galbene – badijonari ale mucoasei bucale cu ulei de catina alba.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.