Unele persoane cred ca bolile cu transmitere sexuala (BTS) se raspandesc rar sau chiar deloc prin intermediul sexului oral. Acest lucru este, insa, posibil, in special in cazul herpesului genital si gonoreei. Este posibil sa contractati multe boli cu transmitere sexuala pe aceasta cale, deoarece sexul oral implica un schimb de lichide ale corpului.
Bolile cu transmitere sexuala se raspandesc prin contactul cu pielea sau cu fluidele din corp ale unei persoane infectate. Aflati care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala prin sexul oral.
Herpesul genital
Herpesul genital este un virus transmis prin contactul sexual oral, vaginal sau anal cu o persoana infectata. Acesta are o contagiozitate foarte mare.
Simptomul principal al herpesului este aparitia unor vezicule dureroase la nivelul organelor genitale, ce se pot raspandi in zonele invecinate. Acesta poate afecta si regiunea gurii, limbii si buzelor, in functie de tip virusului.
Este posibil ca metodele de protectie sa nu poata preveni contractarea virusului. Persoanele cu herpes oral pot raspandi virusul la nivelul organelor genitale prin contactul sexual oral.
O persoana poate avea virusul herpetic multi ani fara a se manifesta. Exista cazuri in care nu exista simptome sau nu au fost facute teste de depistare a herpesului, insa acest lucru nu inseamna ca virusul nu poate fi raspandit. Herpesul nu poate fi vindecat, insa simptomele pot fi tinute sub control.
10 sfaturi pentru o viata sexuala lipsita de riscuri
Gonoreea
Gonoreea este o infectie bacteriana foarte contagioasa, ce se raspandeste prin contactul sexual de orice tip. Multe persoane cu gonoree pot sa nu prezinte simptome. Insa, atunci cand acestea apar, pot include:
- Secretie la nivelul organelor genitale
- Dureri atunci cand aveti scaun
- Mancarimi sau durere in timp ce urinati
- Secretie de culoare alba, verde sau galbena la nivelul penisului
- Sangerari intre menstruatii
Gonoreea poate fi tratata, insa poate cauza complicatii serioase daca nu este tratata. La femei, gonoreea netratata poate duce la aparitia bolii inflamatorii pelvine, ce poate duce apoi la infertilitate. Mai rar, gonoreea poate duce la infertilitate si la barbati.
HIV
Virusul imunodeficientei umane (HIV) este transmis prin intermediul fluidelor infectate ale corpului ajunse in contact direct cu circuitul sangelui unei persoane sanatoase. In stadiile timpurii, acest virus nu prezinta simptome, insa, cu timpul, slabeste sistemul imunitar si favorizeaza aparitia multiplelor afectiuni grave. Virusul se poate transmite prin sex oral de la o persoana la alta prin intermediul unor leziuni existente la nivelul cavitatii bucale.
Sifilisul
Sifilisul este o infectie bacteriana ce poate fi transmisa prin intermediul oricaui tip de contact sexual, insa si prin atingerea pielii de leziunile specifice sifilisului. Aceste leziuni pot fi mici sau insesizabile.
Sifilisul poate fi tratat. Daca, insa, nu se intampla acest lucru, poate lasa consecinte grave, precum insuficienta de organe, dementa si altele.
In stadiile timpurii, sifilisul este reprezentat de niste leziuni mici care, cu timpul, cauzeaza iritatii si produc alte leziuni la nivelul mucoaselor.
Hepatitele B si C
Acestea sunt date de prezenta virusurilor hepatice B si C. Acestea ataca ficatul si se pot raspandi prin contactul cu anumite lichide infectate ale corpului. Simptomele pot fi asemanatoare la inceput cu cele ale gripei. La unele persoane, virusurile pot cauza insuficienta acuta hepatica sau unele boli hepatice cronice.