Corpul uman este format în proporție de peste jumătate din apă: circa 60% în cazul adulților de sex masculin, respectiv în jur de 55% în cazul femeilor (la naștere, apa are o proporție de 75% din organism, în timp ce la bătrânețe scade spre 50%). Senzația de sete este declanșată însă de pierderea a doar 1% din cantitatea totală de apă din corp.
Pierderea a 10% din apa din organism duce, de regulă, la deces. Evident, perioada de timp în care acest lucru se poate întâmpla diferă de la caz la caz. De regulă, omul nu poate rezista fără apă mai mult de 3-5 zile, iar asta în condiții ideale – sănătate perfectă, temperatură medie și constantă.
În condiții extreme, de temperaturi foarte ridicate și organism fragil, decesul poate surveni și în câteva ore. În schimb, fără hrană, dar cu apă, o persoană obișnuită poate rezista aproape o lună sau chiar până la 8 săptămâni, în funcție de condiția fizică a fiecăruia. Oricum, nimeni nu trebuie să încerce să-și descopere aceste limite vreodată, acesta constituind un experiment extrem de periculos sau chiar fatal.