În timpul unei infecții sistemice severe, organismul poate reacționa printr-o inflamație foarte puternică, uneori fatală, cunoscută în limbaj medical ca sepsis, septicemie sau bacteriemie.
O persoană moare la fiecare 3-4 secunde în lume, ca urmare a complicațiilor sepsisului. Această infecție a sângelui este un răspuns inflamator generalizat care se dezvoltă în urma unei infecții bacteriene sau fungice. Având în vedere îmbătrânirea prematură a populației, numărul cazurilor de sepsis este prognozat să se dubleze în următorii cincizeci de ani, conform Institutului Pasteur. Și, cu toate acestea, nici astăzi nu se ştiu prea multe lucruri despre sepsis.
Care sunt simptomele?
Există semnale care ne pot avertiza: frisoane, febră, durere, disconfort, confuzie, transpirație, respirație sacadată și ritm cardiac ridicat; numărul de globule albe din sânge deosebit de mic sau deosebit de mare. La nivelul corpului, presiunea arterială scade, iar organele primesc tot mai puțin sânge. Aceasta se numește șoc septic. Dacă inima este afectată, poate fi în joc prognosticul vital al pacientului.
Sepsisul se poate dezvolta oricând, la oricine, plecând de la orice tip de infecție, bacterie sau ciupercă. Dar, realmente în pericol sunt persoanele peste 65 de ani și copiii sub un an.
Opţiuni de tratament
Pacientul este plasat în terapie intensivă și primește tratament cu antibiotice, precum și medicație pentru buna funcționare a organelor vitale. „De peste douăzeci de ani, în ciuda progreselor considerabile în înțelegerea fiziopatologiei asociate sepsisului, nu a apărut nicio nouă terapie”, declară cu regret medicii francezi de la Institutul Pasteur. Trebuie dezvoltate noi concepte, iar un diagnostic mai rapid ar permite punerea pacientului mai devreme sub tratament antibiotic. Fiecare oră câștigată crește șansele de supraviețuire. Acesta este motivul pentru care este esențial să cunoașteți simptomele și să acționați rapid.