Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Senzatie intensa de a te scarpina? Iata posibilele cauze

21 mai 2024
Share

Termenul medical pentru acea dorinta irezistibila de a ne scarpina poarta denumirea de prurit si poate fi o urmare a agresiunii pielii atat din exterior, cat si din interior.

Vom afla in continuare care sunt posibilele cauze ale mancarimii pielii si cum putem scapa de aceasta problema.

Fluctuatiile hormonale favorizeaza aparitia furnicaturilor

Instalarea menopauzei presupune un dezechilibru hormonal, ceea ce poate crea asa-zisa senzatie de insecte care se misca pe piele (crawling), ce poate duce la aparitia furnicaturilor. Explicatia care poate elucida legatura dintre hormoni si aceasta senzatie ciudata poate consta in faptul ca nivelul scazut al hormonilor poate afecta terminatiile nervoase din tesut.

Pentru a ameliora aceste simptome, se recomanda: consumul de alimente bogate in acizi grasi Omega-3, hidratarea corespunzatoare, renuntarea la fumat, evitarea stresului, terapia de substitutie hormonala.

 

Furnicaturile – reactii alergice la bijuterii sau substante chimice

Uneori, ne putem confrunta cu inrosirea pielii si cu senzatia de arsura si mancarime atunci cand purtam anumite bijuterii. Acest lucru poarta denumirea de dermatita de contact si este deseori intalnita in cazul persoanelor care dezvolta o reactie alergica la bijuterii, manusi din cauciuc sau substante chimice din compozitia parfumurilor sau a unor sapunuri.

Ce se poate face? In primul lucru, identificarea sursei alergiei prin testarea pe mici portiuni de piele a diverse substante cu posibil efect alergen, dupa care lasam acele substante pe piele timp de 48 de ore pentru a observa reactia organismului. In functie de rezultatul obtinut, vom afla la ce trebuie sa renuntam pentru a evita pe viitor astfel de reactii ale organismului.

 

Una din cinci persoane sufera de eczeme macar o data in viata

Aceasta afectiune este de cele mai multe ori dobandita pe cale ereditara si se caracterizeaza prin prurit si portiuni de piele foarte uscata si iritata. Primele semne pot fi observate in zone precum spatele genunchiului, coate, ceafa, in jurul ochilor sau al urechilor. Cauza aparitiei eczemei este necunoscuta, insa ar putea fi declansata de utilizarea unui anumit parfum, sindromul piciorului atletului sau de stres.

Pentru ameliorarea simptomelor sunt recomandate cremele fara parabeni, cele cu un continut de hidrocortizon si baile caldute.

 

Antibioticele, posibile cauze ale mancarimii

In timpul tratamentelor pe baza de antibiotice pot aparea diverse reactii adverse, printre care si pruritul. Aspirina, barbituricele, sulfamidele sau penicilina pot provoca mancarimi, insa exista solutii pentru ca tratamentul sa poata continua, iar pielea sa nu aiba de suferit. Medicii apeleaza la operatiunea de desensibilizare, care consta in injectarea de doze initial foarte mici, apoi in cresterea acestor cantitati astfel incat organismul sa nu mai respinga respectivele substante.

 

Alergie la soare?

Nu este nevoie de mai mult de 15 minute de expunere la razele solare pentru ca pielea sa o ia razna. Eruptiile aparute pe piept sau brate in urma expunerii constituie o reactie imunitara a organismului, care poate fi insa echilibrata cu ajutorul lotiunilor pe baza de corticosteroizi, antihistaminice sau prin expunerea treptata la razele solare.

 

„Blandele” care ne supara pielea

Urticaria sau „blandele” apar frecvent sub forma de eruptii rosiatice sau albe, provocand mancarime si putand sa se uneasca in pete mari ce pot persista mai mult de sase saptamani. Aceasta afectiune apare ca raspuns la expunerea de alergeni sezonieri, dar si in urma intepaturilor de insecte, a infectiilor virale sau in urma consumului de oua, alune, nuci etc. De asemenea, alcoolul, stresul sau tratamentul pentru hipertensiune poate inrautati simptomele.

Ca metoda de tratament puteti utiliza antihistaminicele, evitand antiinflamatoarele non-steroidiene.

 

Aproape 4% din populatia lumii este afectata de psoriazis

Psoriazisul afecteaza in principal zona coatelor, genunchilor, ceafa si scalpul si este mai frecvent la varstele 15-30 de ani sau dupa 40 de ani. Este considerat o reactie imunitara anormala, insa poate fi declansat si de stres sau fluctuatiile hormonale.

Tratamentul consta in expunerea la soare pentru a creste nivelul de vitamina D din organism, care poate repara tesutul afectat, si un regim alimentar bogat in acizi grasi Omega-3, care poate ajuta la reducerea inflamatiei.

 

Xeroza cutanata, pielea uscata

Pielea se poate usca odata cu trecerea anilor din cauza pierderii de colagen si elastina, care asigura elasticitatea, supletea si fermitatea pielii. Exista numerosi factori care pot contribui la pierderea acestor componente, precum aerul conditionat, inotul in apa cu mult clor, sapunurile agresive sau anumite afectiuni, precum hipotiroidismul.

Putem preveni aceste probleme evitand folosirea sapunurilor sau a sampoanelor cu prea multe chimicale care pot usca pielea si prin folosirea unor creme speciale care hidrateaza pielea.

 

 

Paula Rotaru

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.