În sezonul rece, odată cu gripa sau răceala, poate apărea și tusea, un simptom adesea întâlnit și foarte supărător. De regulă, tusea debutează ca fiind seacă, iar pe parcurs devine productivă. Aceasta se vindecă de la sine în aproximativ patru săptămâni, dar există remedii care grăbesc ameliorarea ei, dacă acestea sunt administrate corect.
Însă motivele apariției tusei nu trebuie să fie doar răceala și gripa, mai există și alte cauze care o pot declanșa, cum ar fi: fumatul, praful, alergia la polen sau animale, aerul prea uscat sau alte afecțiuni (cardiace, psihologice, pulmonare).
Cele 3 tipuri de tuse
Există trei tipuri de tuse:
- tusea seacă
- tusea productivă
- tusea convulsivă
Tusea seacă sau cea neproductivă (fără mucus) este provocată de iritarea căilor respiratorii, manifestându-se prin acea senzație de măncărime de la nivelul gâtului. Tusea productivă sau cu expectorație (cu mucus) este cauzată de excesul acestor secreții de la nivelul tractului respirator. Iar tusea convulsivă sau tusea măgărească apare ca urmare a unei infecții bacteriene de la nivelul plămânilor și a căilor respiratorii, fiind astfel și foarte contagioasă.
Tusea de dimneață – care sunt motivele?
Cel mai întâlnit motiv pentru care apare tusea dimineața este fumatul, asta în cazul fumătorilor înrăiți. Dimineața, aceasta este însoțită de secreții. Totodată, alergia sau o răceală mai veche pot fi cauzele care determină tusea dimineața. În perioada primăverii sau la sfârșitul verii, când apare ambrozia, persoanele alegice tușesc frecvent.
De asemenea, dacă o răceală puternică nu a fost tratată corespunzător, poate avea repercusiuni, de exemplu la frig poate debuta tusea seacă. La fel se întâmplă și în prezența aerului uscat.
Cum scapi de tusea de dimineață?
Pentru a putea reduce frecvența tusei de dimineață, există câteva soluții:
- renunțarea la fumat și evitarea fumului de tutun;
- hidratarea constantă;
- folosirea unui umidificator pentru creșterea umidității în spațiu;
- eliminarea alergenilor și factorilor iritanți.
Diagnosticul tusei
În cazul unei tuse cronice, indiferent că este seacă sau productivă, orice medic recomandă o radiografie toracică. O altă investigație ar fi fibrobronhoscopia, recomandată pacienților suspecți de inhalarea unor corpi străini. Ca o ultimă alternativă, în cazul epuizării tuturor investigațiilor, este computerul tomograf.
Remediul pentru tuse și gât iritat
Septocalmin Islandica este un supliment alimentar, cu un gust plăcut de coacăze negre, care protejează mucoasa orală și faringiană. Datorită extractului de Cetraria islandica, produsul are un efect calmant asupra gătului, faringelui și corzilor vocale, ajutând la combaterea tusei.
Afectarea corzilor vocale sensibile este semnalată de prezența răgușelii. Suplimentul conține compuși care susțin sănătatea bronhiilor și ajută în cazul tusei seci. Mai mult, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și susține funcționarea normală a tractului respirator. Produsul se poate achiziționa din farmaciile Catena.