Senzatiile de foame si satietate se pare ca ar fi controlate de catre bacterii intestinale care, la 20 de minute dupa ce mancati, produc proteine ce reduc pofta de mancare. Un studiu publicat in Cell Metabolism dezvaluie implicarea unei proteine bacteriene in ceea ce priveste nevoile organismului, in urma unui experiment realizat pe soareci de laborator.
Bacteriile din intestin
Cercetatorii au observat ca, la 20 de minute dupa masa, in urma consumului de nutrienti, bacteria E. coli prezenta in intestinul soarecilor producea proteine diferite fata de cele secretate inainte de masa. Intervalul de 20 de minute coincidea cu timpul necesar de care o persoana are nevoie pentru a incepe sa simta senzatia de satietate dupa ce a luat masa. Expertii au identificat o proteina care s-a dovedit a fi copia fidela a hormonului satietatii numit melanotropina. Proteina numita ClpB este produsa de catre anumite bacterii prezente in mod natural in intestin, cum ar fi E. coli. Microbiota intestinala produce proteine care pot fi prezente in sange pe termen mai lung si care modeleaza aceste circuite in creier.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Topsante.com