Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Senna: laxativ, detoxifiant, purgativ natural

12 decembrie 2012
Share

Senna sau siminichia este o planta erbacee, apartinand familiei Fabaceae, ce cuprinde aproximativ 250 de specii. Originara din regiunile tropicale, unele specii sunt prezente in toate regiunile temperate.

In scop terapeutic se recolteaza fructele si frunzele.

In ceea ce priveste compozitia chimica, senna contine compusi antrachinonici (senozide A si B), flavonoide, zaharide, derivati naftalenici, fitosteroli, uleiuri esentiale, ceruri, taninuri, saruri minerale, rezine, mucilagii, care ii confera proprietatile detoxifiante, purificatoare, vermifuge la nivel intestinal, laxative si purgative.

 

Senna, veritabil laxativ

Indicatia principala este in caz de constipatie (acuta sau cronica), unde actioneaza prin stimularea directa a peristaltismului intestinal, iritarea mucoasei intestinale si diminuarea consistentei scaunelor (prin scaderea absorbtiei apei si electrolitilor si stimularea eliminarii sodiului si apei in lumenul intestinal). De obicei, intra in compozitia ceaiurilor laxative (singura sau in combinatie cu alte plante). Alte indicatii sunt in curele de slabire, pentru detoxifierea organismului, stimularea vezicii biliare, in caz de parazitoze intestinale.

De asemenea, este utilizata pentru pregatirea intestinului gros in cazul interventiilor chirurgicale si investigatiilor (colonoscopie, irigoscopie). Se poate administra sub forma de ceai (macerat la rece sau infuzie, 1-2 cani/zi), tinctura (30 picaturi/seara la culcare, dizolvate in apa), capsule si comprimate (1-2 comprimate/zi, impreuna cu lichide, indicate seara la culcare).

 

Precautii si contraindicatii pentru folosirea plantei senna

Chiar daca are efecte benefice asupra organismului, se impun cateva precautii: senna se administreaza in dozele recomandate, pe perioade limitate (7-10 zile). Dozele mai mari pot provoca colici abdominale intense, insotite de diaree apoasa, greata, varsaturi. Administrarea prelungita poate crea dependenta, pierderi de minerale (potasiu), cu tulburari de ritm cardiac, hematurie (urinare cu sange).

Nu se administreaza copiilor sub 14 ani, femeilor gravide si celor care alapteaza, persoanelor cu ocluzii intestinale, boli inflamatorii intestinale, colita ulceroasa, apendicita, hemoragii gastrointestinale, afectiuni hepatice si renale. In cazul unor medicamente administrate in paralel pe cale orala, poate diminua absorbtia acestora. In consecinta, intervalul minim de administrare intre cele doua medicamente trebuie sa fie de 2 ore.

 

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.