Rinichiul este organul implicat in excretia produsilor de metabolism si catabolism ai organismului, avand un rol-cheie. Buna functionare a rinichilor este redata, in mod uzual, de dozarea ureei si creatininei serice, de sumarul de urina si urocultura.
Rinichii au capacitatea de a monitoriza lichidele organismului, concentratia electrolitilor, ca sodiul si potasiul, si echilibrul balantei acido-bazice a organismului. Cand sangele iriga rinichii, senzorii din acesta decid ce cantitate de apa va fi excretata prin urina, impreuna cu electrolitii. De exemplu, daca o persoana este deshidratata, rinichii vor retine cat de multa apa este posibil, iar urina devine foarte concentrata. Invers, daca organismul este hidratat adecvat, urina este mai diluata si mai clara. Iata semnele care arata o disfunctie la nivel renal.
-
Durerea lombara- simptom comun al bolilor de rinichi
Poate fi unilaterala sau, mai rar, bilaterala, de intensitate usoara pana la severa, cu iradiere in etajul abdominal inferior pana la nivelul organelor genitale. Aparitia durerii are legatura cu infectia parenchimului renal (nefrite sau pielonefrite acute) sau cu litiaza renala in momentul migrarii calculului pe ureter.
-
Tulburarile de urinare – semne elocvente ale afectiunilor renale
Vizeaza cresterea cantitatii de urina eliminata, disproportional cu cea de lichide ingerate (poliurie – cantitate mare de urina sau oligoanurie – cantitate mica de urina) sau cu disconfortul la urinare (disurie – aparitia unei jene la emisia de urina, mergand pana la durere si usturime; de obicei apare in infectiile urinare).
-
Simptomele nervoase si senzoriale ale bolilor de rinichi
Bolnavii cu afectiuni renale prezinta adesea cefalee, astenie, tulburari de vedere, prurit, insomnii si, uneori, somnolenta nocturna. In insuficienta renala cronica, pacientul resimte astenie marcata, iar in stadiile avansate poate aparea coma uremica.
-
Simptomele cardiovasculare in cazul afectiunilor renale
Au legatura cu hipertensiunea secundara de etiologie renala ce apare ca urmare a glomerulonefritelor (orice boala renala caracterizata printr-o atingere a unitatilor filtrante ale rinichiului). Cresterea tensiunii arteriale este insotita de dureri de cap, tuburari de vedere, vertij, uneori palpitatii, tahicardie, dispnee si pot evolua pana la edem pulmonar acut.
-
Simptomele respiratorii care preced manifestarile unor boli de rinichi
Sunt apanajul insuficientei renale cronice si apar din cauza rezistentei scazute la infectii a uremicului (apar pneumonii, bronsite).
-
Simptome digestive – posibile manifestari ale bolilor renale
Pacientii cu afectiuni renale pot avea o multitudine de manifestari dispeptice: apetit scazut, inapetenta, greturi, varsaturi alimentare sau bilioase. Colicile renale se insotesc de varsaturi alimentare sau balonare. Pacientii trebuie sa se adreseze medicului pentru orice disconfort la nivel renal si sa evite automedicatia.
Dr. Gabriela Pasescu
Medic primar medicina generala
Centrul Medical Academica