Revista care te menține sănătos

Diabet

Semne ingrijoratoare ale diabetului tip 2

13 iunie 2018
Share

Diabetul tip 2 poate afecta toate persoanele, indiferent de varsta. Primele simptome ale acestuia pot fi trecute usor cu vederea, astfel incat cei afectati ar putea nici sa nu stie ca au aceasta boala. Diabetul interfereaza cu abilitatea organismului de a metaboliza carbohidrati pentru energie, ducand la un nivel crescut al zaharului in sange. Acest nivel crescut de zahar in sange creste riscul unei persoane de a dezvolta probleme ale nervilor, pierderea vederii, boli cardiovasculare si alte afectiuni.

Iata care sunt cele mai comune semne si simptome care indica prezenta diabetului tip 2.

·   Setea

Desi unele persoane cu diabet tip 2 s-ar putea sa nu aiba simptome specifice, setea intensa este un simptom caracteristic acestei boli. Setea excesiva poate fi insotita de alte simptome, precum urinare frecventa, senzatie de foame neobisnuita, uscaciune a gurii si pierdere sau castig in greutate.

·   Durerea de cap

Alte simptome ce pot aparea atunci cand nivelul crescut al zaharului in sange persista includ oboseala, vedere incetosata si dureri de cap.

·   Infectia

De cele mai multe ori, diabetul tip 2 este identificat doar atunci cand consecintele asupra sanatatii sunt vizibile. Infectiile care necesita mai mult timp de vindecare decat in mod normal reprezinta un semnal de alarma. Alte semne posibile includ infectii urinare frecvente si mancarimi ale pielii.

·   Disfunctia sexuala

Problemele sexuale pot aparea ca rezultat al diabetului tip 2. Diabetul distruge vasele de sange si nervii din organele sexuale, ceea ce duce la dificultati in a atinge orgasmul. Uscaciunea vaginala si impotenta la barbati reprezinta alte complicatii ale diabetului. Aproximativ 35-70% dintre barbatii cu diabet vor suferi de impotenta si aproximativ o treime dintre femeile cu diabet vor avea unele disfunctii sexuale.

 

Riscuri ale diabetului tip 2 ce pot fi prevenite

  • Fumatul
  • Obezitatea, in special la nivelul abdomenului
  • Lipsa exercitiilor fizice
  • Dieta bogata in carne procesata, grasimi, dulciuri si carne rosie
  • Nivelul trigliceridelor peste 250 mg/dL
  • Nivelul HDL-colesterolului sub 35 mg/dL

Riscurile femeilor de a dezvolta diabet tip 2 includ diabetul gestational, fatul nascut cu o greutate mai mare de 4,5 kg si rezistenta la insulina asociata cu sindromul ovarelor polichistice.

 

Consecintele diabetului pe termen lung asupra arterelor

Aproximativ 2 din 3 persoane cu diabet mor din cauza bolilor de inima. In timp, nivelul crescut de zahar distruge arterelor, ceeea ce duce la un risc crescut de formare a cheagurilor de sange. Acest lucru creste riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

 

Consecintele pe termen lung asupra rinichilor

Persoanele cu diabet au un risc crescut de a dezvolta insuficienta renala cronica. Diabetul este responsabil de 44% din cazurile de insuficienta renala cronica.

 

Consecintele pe termen lung asupra ochilor

Retinopatia diabetica reprezinta distrugerea vaselor mici de sange din ochi din cauza nivelului ridicat de zahar din sange. Aceasta este responsabila de cele mai frecvente cauze de orbire la persoanele cu varste intre 20 si 74 de ani.

 

Consecintele pe termen lung asupra nervilor

Furnicaturile, amorteala si intepaturile de la nivelul mainilor, picioarelor si degetelor reprezinta simptome ale neuropatiei diabetice sau ale distrugerii nervoase in corelatie cu diabetul.

 

Consecintele diabetului pe termen lung asupra picioarelor

Distrugerea nervilor din diabet poate face greu de sesizat leziunile de la nivelul picioarelor. In acelasi timp, distrugerea vaselor de sange reduce circulatia de la nivelul picioarelor, ceea ce duce la gangrena si, intr-un final, la amputarea acestora.

Diabetul tip 2 poate fi prevenitin cele mai multe cazuri sau, cel putin, pot fi prevenite complicatiile acestuia, prin adoptarea unei alimentatii sanatoase, exercitii fizice si mentinerea unei greutati normale. De multe ori, se poate pune diagnosticul de prediabet,ceea ce permite reducerea incidentei diabetului si a complicatiilor acestuia.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.