Hormonii sunt nişte „mesageri” chimici ce au impact asupra modului în care celulele şi organele funcţionează. Schimbarea nivelului acestora este normală în anumite perioade, precum în timpul menstruaţiei, sarcinii sau menopauzei. Însă, unele medicamente sau anumite afecţiuni pot face, de asemenea, să scadă sau să crească nivelul acestora.
Cele mai frecvente semne care indică o tulburare hormonală
Menstruaţii neregulate
În mod normal, menstruaţia unei femei survine la fiecare 21-35 de zile. Însă, dacă aceasta nu apare în aceeaşi perioadă a lunii întotdeauna sau dacă este absentă câteva luni, înseamnă că nivelul unor anumiţi hormoni (estrogen şi progesteron) este mai mare sau mai mic. Însă, dacă aveţi vârsta curprinsă între 40 şi 50 ani, motivul poate fi premenopauza (perioada dinaintea menopauzei). Menstruaţiile neregulate pot fi şi semnul unor anumite afecţiuni, precum sindromul ovarelor polichistice. Este recomandat să mergeţi la medic pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare (dozări hormonale, ecografie de ovare, analize de sânge).
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl; care prin ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.
Tulburările de somn
Dacă nu vă odihniţi suficient sau dacă aveţi un somn întrerupt, hormonii ar putea avea un rol. Progesteronul, un hormon secretat de ovare, vă poate ajuta să adormiţi. Dacă nivelul acestuia este mai mic decât de obicei, vă poate îngreuna somnul. Un nivel scăzut de estrogen poate cauza apariţia bufeurilor şi al transpiraţiilor nocturne, factori care favorizează întreruperea somnului.
Acneea cronică
Apariţia acneei înaintea sau în timpul menstruaţiei este normală. Însă, aceasta nu va dispărea dacă este prezentă o tulburare hormonală. Un nivel crescut de androgeni (hormoni masculini ce sunt prezenţi atât la femei, cât şi la bărbaţi) poate cauza hiperactivitatea glandelor sebacee. Androgenii afectează celulele pielii înăuntrul şi în jurul foliculilor piloşi. Însă, ambele situaţii pot bloca porii, cauzând acnee.
Tulburările de memorie pot fi semne care indică o tulburare hormonală
Schimbările nivelului de estrogen şi progesteron pot determina apariţia tulburărilor de memorie. Acest lucru vă îngreunează amintirea anumitor situaţii. Tulburările de memorie şi de atenţie sunt specifice în special premenopauzei şi menopauzei. Însă, acestea pot să apară şi în alte afecţiuni, precum cele tiroidiene.
Pierderile de memorie, început de Alzheimer?
Tulburările abdominale
Intestinul este căptuşit cu celule mici, numite receptori, care răspund la estrogen şi progesteron. Atunci când nivelul acestor hormoni este mai mic sau mai mare decât de obicei, puteţi observa schimbări în modul în care digeraţi mâncarea. Din acest motiv, diareea, durerile de stomac, balonarea şi greaţa pot să apară sau să se înrăutăţească înainte şi în timpul menstruaţiei. Dacă tulburările abdominale se asociază cu alte simptome, precum acnee şi oboseală, poate fi vorba despre scăderea nivelului hormonal
Oboseala cronică
Oboseala cronică este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei tulburări hormonale. O cantitate în exces de progesteron vă poate face somnoroasă. În plus, o cantitate scăzută a hormonilor tiroidieni vă poate face, de asemenea, să vă simţiţi obosită des.
Schimbări ale dispoziţiei şi depresie
Scăderea nivelului hormonal sau schimbările rapide pot cauza depresie. Estrogenul afectează anumite substanţe ale creierului (serotonina, dopamina, norepinefrina), însă există şi alţi hormoni care joacă un rol în dispoziţie.
Creşterea ponderală
Creşterea în greutate este, probabil, cel mai popular dintre principalele semne care indică o tulburare hormonală. Atunci când vă simţiţi tristă sau nervoasă, precum în scăderea nivelului de estrogen, puteţi simţi nevoia de a consuma mai multe alimente. Acesta poate fi motivul pentru care scăderile hormonale sunt asociate cu creşterea în greutate. În plus, estrogenul poate influenţa negativ şi nivelul leptinei (hormon ce alungă senzaţia de foame).